Billån – Jämför lån till bilköpet

Om du inte bor i centrala Stockholm, Göteborg eller Malmö har du förmodligen behov av att ha bil. Med bilen kan du transportera dig till arbete och fritid. Du kan skjutsa barnen till skola eller dagis och göra ärenden, såsom att storhandla. Bilen är i många fall en nödvändighet. Om du funderar på att köpa en nyare bil kan du behöva ta billån eller betala av kostnaden för bilen över en längre tid genom avbetalningsköp. Här ser du några saker du bör känna till och fundera på innan du tar ett billån.

Kille som finansierat i billån

Vanliga villkor för billån

När du tar ett billån utgör själva bilen säkerhet för lånet. Om du inte kan betala räntor och amorteringar har långivaren rätt att ta tillbaka bilen för att få ut sin ersättning. Av denna anledning är långivaren mycket intresserad av att bilens värde upprätthålls på alla sätt. Därför ställs ofta som krav att bilen är helförsäkrad, det vill säga har en vagnskadeförsäkring i tillägg till trafikförsäkringen och halvförsäkringen (skydd vid stöld, brand, glasskada, med mera) under lånets hela löptid.

Generella villkor för att få ansöka om billån är att du är minst 18 år gammal, att du har en fast inkomst och ej några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. Om du har betalningsanmärkningar och utrymme i din ekonomi för billån, så rekommenderar vi att du i stället ansöker om ett privatlån där det inte krävs någon säkerhet och där du kan få din ansökan godkänd trots betalningsanmärkning.

Trygga lån för bilköp

Normalt sett är det enkelt för dig att begära en lånelösning som kombineras med ett heltäckande försäkringsskydd. De flesta långivare när det gäller billån kan tillhandahålla denna service.

Ett annat sätt för långivaren att försäkra sig om att bilens värde upprätthålls så bra som möjligt är att kräva att bilen för vilken du vill ha ett billån säljs av en auktoriserad återförsäljare.

En annan sak som är gemensam för alla långivare när det gäller billån är att du som köpare måste lägga en viss summa pengar i kontantinsats. I övrigt har respektive långivare sina egna regler och villkor för billån. Du kan spara ganska mycket pengar på att jämföra olika långivare för att hitta det billigaste lånet.

Privatlån för begagnade bilar

Om du av olika anledningar inte har möjlighet att få ett billån, eller om du köper en begagnad bil av en privatperson, finns alltid möjligheten att ta ett privatlån. Med privatlånet står inte bilen som säkerhet, i stället är det din löpande betalningsförmåga som fungerar som en typ av säkerhet.

Om du går i tankarna om att köpa bil så kan du ansöka om ett privatlån. När du sedan har pengarna på ditt konto så kan du i lugn och ro leta efter en passande bil och slå till snabbt för att inte missa affären. Om bilen skulle kosta mindre än det du lånat så kan du betala in hela mellanskillnaden direkt utan att behöva betala ränta för de pengarna.