5 sätt att hjälpa barnen köpa sin första bostad

Av: Ylva Gren Publicerat: september 21, 2020

Det är svårt för unga vuxna att ta sig in på bostadsmarknaden, och det verkar bara bli svårare. Det gör att allt fler behöver ta hjälp från sina föräldrar för att bli beviljade ett bolån och kunna köpa sin första bostad. Här ska vi titta närmre på varför det har blivit så, men framför allt på vad du som förälder kan göra för att hjälpa ditt barn få in en fot på bostadsmarknaden.

Jämför banker för bolån

Varför har det blivit svårare?

Varför har det blivit svårare för unga att köpa bostad? Jo, några orsaker är:

  • Bostadsbrist
  • Kraftiga prisökningar
  • Skärpta amorteringskrav
  • Striktare bolånetak

Statistik visar att det blir allt vanligare att en förälder går in som medlåntagare. Enligt en undersökning som Skandia låtit göra behöver var fjärde bolånetagare under 30 år hjälp av en förälder för att få lån. 2016 var denna siffra endast 17 procent.

Och vissa platser i landet sticker ut i undersökningen. I Stockholm är andelen unga med en medlåntagare 24 procent – alltså ungefär genomsnittet. Men i studentstäderna Lund och Uppsala handlar det om så mycket som 72, respektive 45 procent.

Det verkar alltså finnas ett glapp mellan samhällets förväntan och vad som är möjligt. En majoritet anser nämligen att barn ska flytta hemifrån i 20-årsåldern. Något som försvåras av att det är svårt att få bolån som ung, vilket statistiken bekräftar.

Så vad kan du som förälder göra för att hjälpa ditt barn? Här tittar vi på fem olika sätt och vad du ska tänka på.

Läs mer: Zmarta storsatsar på jämförelse av bolån

Glad ung kvinna omgiven av flyttkartonger

1. Hjälp till med kontantinsatsen

Kontantinsatsen är ofta ett hinder för unga som vill köpa lägenhet. Det går att ta lån på upp till 85 procent av bostadspriset, men övriga 15 procenten måste betalas kontant. Och det kan vara kämpigt att spara ihop till 15 procent av ett bostadsköp.

Särskilt när bostadspriserna bara fortsätter stiga och barnet många gånger kan behöva flera hundra tusen i kapital. Det kan därför vara till stor hjälp om du kan bidra med hela eller delar av beloppet. Ett annat alternativ är lån till kontantinsatsen.

2. Gå in som medlåntagare

Något annat som kan förenkla för ditt barn är om du går in som medlåntagare. Då blir du en del av säkerheten. När även din ekonomi blir en del av bankens försäkring brukar det bli betydligt enklare att få bolån. Men tänk på att du då blir precis lika skyldig att betala för lånet. Som medlåntagare har du med andra ord samma återbetalningsskyldighet som ditt barn.

3. Ge en gåva

Ett annat alternativ är att ge ett förskott på arvet som en gåva. Då behöver du upprätta ett gåvobrev. Som regel räknas sådana gåvor av mot det framtida arvet och det är viktigt att det blir rätt om det finns flera arvtagare.

4. Bli delägare i bostaden

Ett fjärde alternativ är att gå in som delägare i lägenheten tillsammans med ditt barn. Då står du för en viss del av köpet och äger en andel av lägenheten. Sedan får ni göra upp hur de ekonomiska och praktiska åtagandena ska se ut.

5. Börja spara tidigt

Börja spara till ditt barn. Om du sätter igång tidigt kan du få ihop kontantinsatsen, eller i alla fall delar av den. Under 18 års tid kan ett ganska litet sparande ändå resultera i en hel del pengar i slutändan, särskilt om du sparar dem på rätt sätt.

Läs mer: Ränta-på-ränta – Så maximerar du sparandet!

Tänk på!

Alla fem alternativ ovan har sina för- och nackdelar så det gäller att överväga dem noggrant. Det finns vissa fallgropar som är extra bra att ha koll på. När du blir delägare i en lägenhet kan det till exempel göra att du får betala skatter som reavinstskatt.

Vid gåvor gäller det att ha koll på hur transaktionen påverkar arvet, speciellt om det finns flera barn som är inblandade. Om du är med och finansierar en lägenhet som ditt barn delar med någon annan behöver du också tänka på vissa saker, som att teckna ett samboavtal. Annars övergår nämligen en del av lägenheten per automatik till den andra parten vid en separation.

Hitta rätt bank för bolånet

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden