Delbetalning av snabblån – går det?

Av: Emil Jansson Publicerat: juli 28, 2016

En man delbetalar på sitt snabblån

Snabblånen har i sin grundutformning en mycket låg grad av flexibilitet. Den summa du får in på ditt konto ska ju helt enkelt betalas tillbaka med ränta och avgifter inom en mycket begränsad tidsrymd (och senast på förfallodatum för fakturan/fakturorna). Det sker dock en snabb produktutveckling inom snabblån och de senaste två åren har vi till exempel kunnat bekanta oss med produkten kreditkonto och fått möjligheten att låna utan ränta. Nu under våren och sommaren 2016 har ytterligare en vidareutveckling av det traditionella snabblånet sett dagens ljus. Det handlar om snabblån med fast delbetalning per månad.

Delbetala för låg månadskostnad

Ett skäl till att en del kan få svårt att betala tillbaka snabblån är att återbetalningstiden är kort. Tidsfristen är absolut och bara några dagars försening kan ge upphov till betydande merkostnader. Med ett snabblån som kan delbetalas behöver du som låntagare inte betala in hela skulden på en gång, utan du sprider helt enkelt ut den över ett större antal månader. Månadskostnaden blir därmed mer hanterbar och det torde också innebära att risken att bli sen med en betalning reduceras.

I det belopp du delbetalar månadsvis ingår både en amorteringsdel och en räntedel. För varje månad multipliceras den utestående skulden med månadsräntan och därtill läggs ett amorteringsbelopp för att komma upp i den summa som långivaren har bestämt ska vara lägsta möjliga delbetalningsbelopp.

Credway är en av pionjärerna inom den här typen av snabblån. Här lånar du mellan 1000 – 20 000 kr till en fast månadsränta på 2,42%. Credway inhämtar inte den obligatoriska kreditupplysningen från UC och du som har en betalningsanmärkning blir inte nekad redan vid dörren.

Den uppenbara fördelen med delbetalning är att din månadskostnad för återbetalningen blir relativt låg. Den uppenbara nackdelen har att göra med att antalet återbetalningsmånader är fast. Lånar du till exempel 10 000 kr ska du betala av på lånet i 42 månader. Naturligtvis kan du dock göra extra inbetalningar när du vill. Du kan också lösa hela skulden när du vill, utan att betala något extra.

Exempel på återbetalningsplan

Nedan kan du se ett exempel på hur en återbetalningsplan för ett lån på 10 000 kr kan se ut. Planen bygger på uppgifter vi har hämtat från Credway.

Månad Skuld Ränta Minsta betalning
1 10 000 kr 242 kr 500 kr
2 9742 kr 235 kr 500 kr
3 9477 kr 229 kr 500 kr
40 710 kr 17 kr 250 kr
41 477 kr 12 kr 250 kr
42 239 kr 6 kr 245 kr

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden