Jämför lån – Allt du behöver veta om lån och räntor [2021]

Av: Lucy Publicerat: juni 9, 2021
Lånapengar.com - Jämför lån - Allt du behöver veta om lån och räntor [2021] - ()

Om du går i tankarna att ta ett lån är är det enkelt att bli överväldigad av alla tillgängliga alternativ. Hur vet du vilken bank eller låneförmedlare du ska välja? Vi jämför lån från 15 olika banker och vi ger dig all information du behöver för att göra det bästa valet för just din situation.

I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i den stora finansvärlden, främst med lån, men också med andra typer av ekonomiska alternativ. Förhoppningsvis kan vi göra det enkelt för dig att hitta rätt finansieringslösning när du vill låna pengar för din bostad eller ditt projekt.

Det vi kommer att diskutera är: SMSlån, låneräntor, företagslån, snabblån, blancolån, privatlån och även lån utan UC.

Jämföra olika typer av lån, enkelt och smidigt

Om du funderar på ett lån är det viktigt att förstå de olika typerna av lån som finns tillgängliga. För bara några år sedan skulle detta ha varit en lätt uppgift, eftersom det bara fanns en handfull lånetyper.

Bankindustrin har dock förändrats mycket de senaste åren och det finns nu många olika lånetyper tillgängliga, alla med sina egna fördelar och fallgropar.

För att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut tittar vi på de fem huvudsakliga lånetyperna: säker, osäker, dålig kredit, snabblån, låna med betalningsanmärkningar och Lån utan UC.

Jämför låneförmedlare - Jämför bolån, Jämför privatlån, Jämför räntor och jämför billån.
På lånapengar.com kan du snabbt och enkelt jämföra dem olika lån som finns tillgängliga hos låneförmedlare och banker från hela Norden.

Jämför lån med säkerhet

En av de typer av lån du kommer att stöta på när du ska jämföra lån är lån med säkerhet. Men vad är ett lån med säkerhet för något? Svaret på den frågan är att ett lån med säkerhet innebär att du pantsätter något som banken sedan har rätt att ta från dig ifall du inte kan betala tillbaka ditt lån. Detta kan till exempel vara ditt hus, din bil eller din båt. Vad är då viktiga saker att ta hänsyn till när du ska jämföra lån av typen lån med säkerhet? Det är samma saker som när du jämför lån i stort, alltså saker som ränta och månadskostnad. Som låntagare ligger det förstås i ditt intresse att dessa ska vara så låga som möjligt.

Jämför lån utan säkerhet

Motsatsen till lån med säkerhet är lån utan säkerhet. Det är alltså lån som du kan ta utan att behöva lämna något i säkerhet, alltså saker som ditt hus eller din båt. Dessa lån brukar även kallas för blancolån eller privatlån. Vad är då viktigt att tänka på när du jämför blancolån, jämför lån utan säkerhet och jämför privatlån? Även när du jämför banklån av denna typ är det viktigt att ta du jämför låneräntor samt månadskostnaden. Eftersom banken tar en större risk när det gäller denna typ av lån brukar blancolån ha en högre ränta än vad som är fallet när du tar ett lån med säkerhet. Se därför till att du jämför banklån ränta de olika låneföretagen och bankerna emellan så att du får lägsta möjliga ränta på ditt lån.

Se också till att jämföra lån utefter vilken månadskostnad de har. Även denna får förstås gärna vara så låg som möjligt. Om du jämför lån med låg ränta ökar du därför chansen för att du ska lyckas finna ett så bra lån som möjligt. Vi rekommenderar därför att du jämför låna pengar utan säkerhet i stort så att du finner bästa möjliga lånevillkor. När du jämför banklån är det också viktigt att du tar hänsyn till hur mycket tid du har på dig att betala tillbaka lånet. Tiden tillsammans med summan är nämligen något som spelar en stor roll för hur hög din ränta blir. Tänk därför på detta när du jämför privatlån, jämför blancolån och jämför lån utan säkerhet.

Jämför snabblån

Vi har nu tittat på vad som är viktigt att ha i åtanke när du jämför lån med säkerhet, jämför privatlån, jämför blancolån och jämför lån utan säkerhet. Vi ska nu titta på vad som är viktigt att tänka på när du jämför banklån av typen snabblån samt vad detta är för något. Snabblån är lån på mindre belopp som brukar kunna beviljas snabbt. I vissa fall går de dessutom att få trots att du har betalningsanmärkningar. De brukar även kallas för allt från SMS-lån till mikrolån, telefonlån eller internetlån. Fördelen med dessa lån är att det går att få tillgång till dem snabbt samtidigt som det, som tidigare nämnt, i många fall även går att låna pengar på detta sätt utan att det krävs någon kreditupplysning.

Vad är då viktigt att tänka på när du jämför SMSlån och jämför lån utan UC? När du jämför SMSlån är det, precis som när du jämför lån av andra typer, viktigt att du tänker på vilken ränta och övriga avgifter som tillkommer. Kontrollera därför detta noga när du jämför SMSlån och innan du väljer att acceptera ett låneerbjudande. Återbetalningstiden är också viktig att tänka på när du ska välja bäst SMSlån.

När du jämför långivare av denna typ är det viktigt att du tänker på att snabblån brukar ha betydligt kortare återbetalningstid än andra typer av lån. Det är till exempel vanligt att du bara har 30 dagar på dig att återbetala ett snabblån. Tänk därför även på detta när du jämför lån av denna typ samt innan du bestämmer dig för att acceptera ett låneerbjudande. Se också till att du verkligen kommer att kunna betala tillbaka ditt lån inom 30 dagar när du använder dig av ett snabblån. Se framför allt till att inte hamna i en ond cirkel där du behöver låna ytterligare pengar för att kunna betala ditt tidigare lån. När du jämför lån av denna typ kommer du märka att de helt klart har sina fördelar, men det är viktigt att veta vad man ger sig in på när man accepterar ett snabblån. Från regeringens sida är man dock medvetna om de risker som snabblån kan innebära för dig som låntagare. Man har därför under senare år skärpt lagarna och reglerna kring denna typ av lån vilket du kan läsa mer om på regeringen.se.

Låna pengar med betalningsanmärkning

Efter att ha gått igenom vad du ska tänka på när du jämför privatlån, jämför blancolån, jämför låna pengar utan säkerhet och jämför banklån ränta är det nu dags att fördjupa sig i vad du ska tänka på när du jämför lån med betalningsanmärkning. Vi ska först börja med att poängtera att en betalningsanmärkning inte är detsamma som att ha en skuld till Kronofogden. Har du en skuld till Kronofogden är det nämligen mycket svårt att få ett lån, oavsett vilken typ av lån det gäller. Har du lånat pengar och inte betalat av ditt lån får du först och främst ett inkassokrav. Detta kommer inte från Kronofogden och är inte samma sak som en betalningsanmärkning. Det är först när du inte betalt inkassokravet i tid som ärendet skickas över till Kronofogden. Det kan då leda till en betalningsanmärkning. Om du inte betalar eller bestrider inkassokravet kommer det företag som står bakom det ansöka om ett så kallat betalningsföreläggande. Betalar eller bestrider du inte heller skulden när den gått vidare till Kronofogden kan de bekräfta den med ett så kallat utslag. Går det så här långt kommer du inte kunna låna pengar någonstans. En betalningsanmärkning är återigen alltså inte samma sak som ett utslag hos Kronofogden. Med detta sagt bör du dock göra allt du kan för att undvika båda delarna.

De flesta typer av lån som ger dig möjlighet att låna trots att du har en betalningsanmärkning är så kallade snabblån. Vad som är viktigt att ha i åtanke när du jämför lån av denna typ har vi tidigare varit inne på. Med detta sagt är det inte vem som helst som kan gå in och ansöka om ett snabblån när de har en betalningsanmärkning. I regel finns det en mängd krav som du måste uppfylla för att kunna få ett lån trots att du har en betalningsanmärkning. Detta handlar om att du som minst måste ha en årsinkomst på 115 000 kr. Du måste dessutom vara mellan 20–75 år och inte heller ha några obetalda skulder hos Kronofogden. Du måste också vara folkbokförd i Sverige. Vad är då viktigt att fokusera på när man jämför lån med betalningsanmärkning? Självklart är det, precis som när det handlar om övriga typer av lån, viktigt att du jämför låneräntor samt jämför lånelöfte i stort. Det handlar också om månadskostnaden samt hur mycket tid du har på dig att betala tillbaka ditt lån.

Låna pengar utan UC

Det finns även företag som erbjuder dig att låna pengar utan UC. Men vad innebär det exakt? Svaret är att det företag du lånar pengar av använder sig av ett annat företag än UC, vilket är en förkortning av Upplysningscentralen, när de gör en kreditupplysning. Det är främst snabblån som erbjuder denna typ av kreditupplysning. Fördelen med detta är att kreditupplysningar från UC kan leda till att du får en sämre kreditvärdighet. Därför kan kreditupplysningar från andra företag vara att föredra. Men vad är då viktigt att tänka på när du jämför lån utan UC? Det är i stort sett samma saker som gäller vid andra typer av lån. När du jämför lånelöfte är det därför viktigt att du jämför ränta, månadskostnader, återbetalningstid och andra avgifter samt jämför låneförmedlare.

Jämför företagslån

Ett företagslån är förstås ett lån som vänder sig till olika typer av företag. När du jämför lån till företag är det bland annat viktigt att du jämför amorteringsplanen, räntan samt vad för typ av säkerheter du behöver lämna. Ibland kan du även behöva en personlig borgen, en bra affärsplan, dela med dig av företagets prognos och budget samt göra en kreditupplysning. Jämför lån till företag mellan olika långivare för att få bästa möjliga lånevillkor och förutsättningar.

Jämför billån

En annan typ av lån som är vanligt förekommande är så kallade billån. Men vad behöver du då ha i åtanke när du jämför billån? Du kan välja mellan ett lån med eller utan säkerhet vilket därför är viktigt att tänka på när du jämför billån. Väljer du att satsa på ett lån med säkerhet kan du använda själva bilen till just detta. Du måste då betala en kontantinsats på 20 procent av det totala priset när du tar ett billån. Tänk därför på om detta är något du har råd med eller inte när du jämför billån. Precis som när det gäller övriga typer av lån är räntan oftast lägre om du väljer ett billån med säkerhet, något som det därför också är värt att ta hänsyn till när du jämför billån.

Jämför olika låneförmedlare

Precis som det finns flera olika aktörer som erbjuder lån finns det också flera som förmedlar lån. Om du jämför låneförmedlare ger du dig själv så stor chans som möjligt att finna ett lån som stämmer så bra in som möjligt med det du är ute efter. Det finns i Sverige ett mycket stort antal låneförmedlare. Det mest kända av dessa aktörer må vara Lendo, men de är långt ifrån ensamma om att ägna sig åt denna verksamhet. Andra låneförmedlare inkluderar namn som Advisa, Sambla och Zmarta. När du jämför olika låneförmedlare bör du jämföra samma sak som när det gäller lån i övrigt. Detta handlar med andra ord om var du kan låna mest, var du kan få lägst ränta, var månadskostnaden kan bli så billig som möjligt samt hur lång tid du får på dig att betala tillbaka lånet. Undersök därför saken med många olika låneförmedlare och välj sedan den du tycker passar dig bäst.

Jämför lån med låg ränta

Vad ska man då tänka på när man jämför lån med låg ränta? En sak du definitivt bör undersöka är vilket företag som erbjuder allra lägst ränta. Andra saker värda att tänka på inkluderar ifall det kommer göras en kreditupplysning som kan påverka din kreditvärdighet eller inte, vad den sammanlagda månadskostnaden blir och hur lång tid du har på dig för att betala tillbaka lånet. Det är också viktigt att ta reda på om det passar dig bäst att ta ett lån med eller utan säkerhet. Kom också ihåg att lån med säkerhet brukar ge lägre ränta men att du då samtidigt riskerar att bli av med det du använt som säkerhet ifall du inte kan betala tillbaka lånet så som det är tänkt. Som alltid när det gäller lån bör du också fundera på ifall du verkligen kommer att kunna klara av att betala tillbaka lånet enligt den överenskommelse du kommit fram till tillsammans med den aktör du lånar pengarna av.

Varför kan man vilja låna pengar?

Det vanligaste skälet till att man kan vilja låna pengar brukar handla om att man vill köpa något som man inte har råd att betala på en gång. Det kan röra sig om allt från köp av ett hus eller lägenhet till köp av en bil eller båt för att nämna några exempel. I de fall då du har råd att betala något på direkten är detta dock nästan alltid att föredra. Anledningen till det är att det kostar pengar att låna pengar. Det gör det på grund av den ränta och de avgifter som du måste betala när du betalar av ditt lån. Det är dock inte vem som helst som har råd att köpa en bostad eller en bil och betala hela kalaset på direkten. För dessa människor är ett lån därför ofta det enda sättet de kan betala det hela på.

Vanliga frågor

Vad är ett lån?

Ett lån kan beskrivas som ett avtal mellan en långivare och en låntagare, där långivaren går med på att ge en summa pengar till låntagaren, låntagaren går med på att betala tillbaka pengarna med ränta och långivaren går med på att återbetala räntan till låntagaren. (Så ett lån är ett kontrakt.) Ett lån är en summa pengar som lånas ut till någon, vanligtvis med ett avtal om att betala tillbaka det med ränta. Lån används ofta för att köpa något dyrt som hus eller bil.

Varför är det viktigt att jämföra lån?

Det är viktigt att jämföra låneförmedlare innan du behöver ett lån. Lånapengar.com är en jämförelsessida som låter dig jämföra låneförmedlare i Sverige. Du kan jämföra de olika låneprodukterna och räntesatserna som erbjuds av de olika låneförmedlarna. Du kan också jämföra lån med olika säkerheter. Dessutom kan du läsa mer om låneprocessen och hur du får de pengar du behöver.

Vilken tjänst är den bästa för att jämföra lån?

Att jämföra olika lån online kan vara en tidskrävande process, eftersom du måste jämföra var och en av funktionerna i ett lån. ränta, lånelängd, årligt åtagande och så vidare. Du kan spara lite tid genom att leta efter ett verktyg som kan jämföra olika lån för dig. Lånapengar.com (lånepengar) är en svensk webbplats som inte bara kan jämföra olika lån och hitta den bästa, men det hjälper dig också att hitta lån i allmänhet.

Hur jämför man lån?

På Lånapengar.com kan du jämföra olika lån från banker och finansinstitut och välja det bästa för dina behov. Det är enkelt att använda och du kan spara mycket pengar genom att välja rätt lån. Du kan göra en månatlig jämförelse av lån så att du alltid får den bästa informationen kring dina val.

Lendo vs Direkto? Vilken är den bästa låneförmedlaren?

Det är svårt att svara på frågan om vilken låneförmedlare som är bäst av Lendo och Direkto. Detta kan nämligen bero vilken typ av lån det gäller samt hur din ekonomiska situation ser ut. Undersök därför de båda förmedlarna och se var du kan få bästa lånevillkor för dig och din ekonomi.

Vilket är det bästa lånet?

Exakt vilket lån som är det bästa går inte att svara på eftersom det helt och hållet beror på vilken typ av lån det gäller samt vilka ekonomiska förutsättningar du har. Generellt sett kan man dock säga att det bästa lånet är det med så låg ränta som möjligt, med så få avgifter som möjligt samt med en så lång återbetalningstid som möjligt utan att räntan i sin tur blir alltför hög.

Vilket lån har lägst ränta?

De lån som har lägst ränta är lån med säkerhet. Eftersom dessa lån är mer riskabla för dig men säkrare för banken kan de i sin tur erbjuda lägre ränta på dessa lån. Ett exempel på ett sådant lån kan till exempel vara ett lån för att köpa en bostad, där bostaden utgör själva säkerheten. Var dock medveten om att banken i det fallet har rätt att ta bostaden, eller vad du än valt som säkerhet, från dig om det är så att du inte har råd att betala tillbaka lånet. Fundera därför noggrant innan du bestämmer dig för ifall det är bäst med ett lån med eller utan säkerhet. De båda låneformerna har helt enkelt både sina fördelar och nackdelar.

Vad är en bra ränta?

Vad som är en bra ränta varierar beroende på vad det är för typ av lån samt vad det är du ska låna till. Det beror även på hur lång din återbetalningstid är. När det gäller bostadslån, vilket är en av de allra vanligaste typerna av lån, brukar räntan med ett, två eller tre års bindningstid ligga kring 1.09% och med fyra års bindningstid kring 1.24%. Detta är dock något som kan ändra sig med tiden.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden