Låna pengar? Vi hjälper dig hitta rätt!

Av: Theodor Holmberg Publicerat: juli 3, 2020

Behöver du låna pengar, men är osäker på vilken typ av lån som passar ditt behov bäst? Det finns idag en hel uppsjö av olika långivare och banker på marknaden – alla med olika erbjudanden och låneprodukter. Allt från snabblån och kreditkonto, till privatlån och billån. Undvik att betala mer än nödvändigt genom att följa stegen nedan och hitta det bästa lånet för just dig!

Kvinna med mobil som ansöker om lån

Så hittar du rätt lån för dina behov

Det var länge sedan du var tvungen att vända dig till storbanken för att låna pengar. Idag är lånemarknaden betydligt större och mer nyanserad än så. Här finns allt från stora, byråkratiska banker till mindre, nischade kreditbolag som alla erbjuder en variation av låneprodukter. På Lånapengar.com har vi listat flera långivare så att du enkelt kan jämföra deras erbjudanden.

Men för att veta var du ska börja leta kan det vara bra att gå igenom nedan steg och ställa dig några enkla frågor. Häng på!

1 – Vad är ditt syfte med att låna?

Eftersom det kostar i både ränta och avgifter att låna pengar är det viktigt att ha tänkt igenom vad du ska använda lånet till. Se alltså till att du har en plan och låna inte för lånandets skull. Kanske behöver du ersätta din tvättmaskin eller köpa en bil?

Med en tydlig plan får du bättre koll på hur mycket du behöver låna. Om du till exempel planerar att renovera köket bör du först räkna på alla kostnader så som köksstomme, vitvaror, material, verktyg och kostnader för eventuella hantverkare.

Det kan också vara så att du behöver en ekonomisk buffert inför semestern och därför inte vet exakt hur mycket du kommer behöva. I sådana fall finns det låneformer som lämpar sig bättre än andra, där du endast betalar för krediten du har nyttjat.

Oavsett, bör du tänka igenom beslutet noga eftersom det du använder lånet till kommer bli dyrare för dig i slutändan.

2 – Vilka olika typer av lån finns det?

För att hårdra det, kan man säga att det finns två typer av lån: lån med och lån utan säkerhet. I kategorin lån utan säkerhet hittar vi låneformer som snabblån, kreditkonto, kreditkort och privatlån. Dessa lån går ofta att hitta hos mindre kreditbolag.

Lån med säkerhet innefattar bolån, billån, båtlån och alla andra lån där något pantsätts, och tas oftast hos storbankerna.

Varje låneform är anpassad för olika typer av behov. Privatlån är bäst när du behöver låna en större summa (mellan 50 000 och 600 000 kronor). Till exempel för att köpa en mindre sommarstuga, begagnad bil eller finansiera en större renovering. Eftersom lånet tas utan säkerhet är långivaren inte involverad i vad pengarna används till som vid till exempel bostadslån.

Snabblån, kreditkort och kontokrediter passar istället bra när du vill låna en mindre summa pengar. Med ett kreditkort eller en kontokredit får du en viss kreditgräns som du kan nyttja och du betalar endast för det belopp du faktiskt använder. Därför kan en kontokredit vara bäst när du inte vet beloppet och snabblån när du ska köpa något specifikt som en ny tvättmaskin.

Tänk dock på att dessa mindre krediter har en mycket hög ränta i förhållande till lånebelopp. Det innebär att det du lånar till kommer bli väsentligt dyrare än om du hade sparat ihop pengarna till köpet. Tänk alltid igenom beslutet att låna noga först!

3 – Uppfyller du kraven för att låna?

Olika långivare har olika kriterier för att bevilja lån. I regel är kraven högre ju större belopp du vill låna, men det finns vissa grundkrav som gäller hos de flesta långivare. Se dock alltid till att läsa på om vad som gäller hos just den valda långivaren.

  • Enligt lag måste du vara 18 år för att få låna, men en del långivare har högre åldersgräns än så
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige och ha ett svenskt bankkonto, ibland är även BankID ett krav
  • Det går inte att låna med skuld hos Kronofogden, men en del tillåter betalningsanmärkningar
  • Någon form av inkomst – hur hög och vilken typ av inkomst skiljer sig mellan olika långivare

4 – Vilken långivare har bäst ränta?

När du vet vilken låneform som passar ditt behov och du har koll på att du uppfyller kraven är det dags att jämföra olika långivares erbjudanden. På så sätt kan du försäkra dig om att du inte betalar mer än du måste för det lån du är ute efter.

Viktigast är då att titta på den effektiva räntan, eftersom den innefattar både den nominella räntan och eventuella avgifter. Om du vet med dig att du ibland slarvar med dina fakturor kan det även vara bra att ta en titt på vilken dröjsmålsränta och påminnelseavgift som kan tillkomma. Dessa kan nämligen vara mycket höga och leda till oplanerade extra lånekostnader.

Jämför långivare för bäst ränta!

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden