Så här lånar du till båtköpet

Av: Emil Jansson Publicerat: april 10, 2019

Våren är på gång och snart drar båtsäsongen igång på riktigt. Att spendera de varma månaderna på en egen båt är något som är drömmen för många, kanske även för dig? När du en dröm om att äga en båt för härliga sommardagar på sjön, så finns flera alternativ för finansieringen. Har du kontanta medel för att betala hela köpeskillingen är det normalt det både billigaste och smidigaste alternativet. Har du inte den möjligheten finns många sätt att låna till köpet.

Här i vår korta guide till båtlån kan du läsa mer om de alternativ som står dig till buds. Det handlar om

  • Köp hos båthandlaren (båtlån)
  • Privatlån för kontantinsatsen för båtlån
  • Privatlån för finansiering av delar av eller hela priset

Kom ihåg! En båt är en större investering. Oavsett vilken metod för finansiering du väljer kommer du att få betala av på din båt under lång tid. Det är något du ska ha med dig när du tittar på utbudet av båtar och finansieringsmöjligheter.

Så här lånar du till båtköpet

Avbetalning hos båthandlaren

Att köpa en båt, oavsett den är ny eller begagnad, är en investering av det större slaget. Båthandlare som yrkesmässigt säljer båtar har därför alltid en möjlighet att erbjuda avbetalning. För att låna till båt krävs att försäljaren är en godkänd fackhandlare. Erbjudandet innebär att du mot en kontantinsats på 20% får låna upp till 80% av köpeskillingen.

Exempel: Du vill köpa en båt med en prislapp på 500 000 kr hos en godkänd försäljare. Kontantinsatsen blir i detta fall 100 000 kr och lånebeloppet uppgår till 400 000 kr.

Själva låneprodukten är ett saklån med säkerhet i själva båten. Det innebär två saker. För det första har långivaren, till exempel storbanken, alltid rätt att ta båten i anspråk om du inte kan betala. Kort sagt äger du den inte helt och hållet. För det andra kan du erbjudas en lägre ränta jämfört med exempelvis ett vanligt privatlån.

Låna till kontantinsats för båtlån

Om du inte har tillräckligt med sparade medel eller ett inbyte för att betala kontantinsatsen, finns möjligheten att ansöka om ett privatlån. Fortsätter vi på exemplet ovan gäller alltså att du ska ansöka om ett lån på 100 000 kr.

Att skicka in en ansökan om privatlån för finansiering av båt går snabbt. Hela processen från att du fyller i dina uppgifter till att du får ett preliminärt besked på skärmen behöver inte ta mer än fem minuter.

Privatlån tecknas utan säkerhet. Det gör automatiskt att långivarens risk blir högre jämfört med risken vid båtlån, för vilka själva båten alltså utgör säkerhet. Ju högre risk för långivaren, desto högre blir din ränta. Din ekonomi spelar givetvis också in i sammanhanget.

Observera! Att låna till kontantinsats är ett alternativ du alltid ska vara försiktig med. Det har att göra med att du då får 100% belåning på en vara som löpande kommer att sjunka i värde. Med stor sannolikhet är den totala skulden alltid större än vad du skulle få för båten vid en eventuell försäljning. Dessutom blir givetvis månadskostnaden högre än om du betalar kontantinsatsen med just kontanter eller ett inbyte.

Privatlån för delar av eller hela köpeskillingen

Eftersom det inte krävs någon säkerhet för att teckna privatlån kan lånetypen användas för alla ändamål. Det finns inget som hindrar dig från att ta ett privatlån för att bekosta hela eller delar av prislappen för en båt. Ska du köpa en begagnad båt av en privatperson eller ett företag som inte är godkänd fackhandlare, så är blancolån den enda modellen.

Den enda begränsningen ligger egentligen i att maximalt lånebelopp generellt är 600 000 kr. Det krävs också en generellt sett bättre ekonomi för att låna så mycket jämfört med att låna motsvarande summor via ett traditionellt båtlån.

Vilket alternativ är bäst?

När det gäller lån är grundregeln alltid att det bästa lånet är det som är billigast. Det finns emellertid också andra saker att tänka på. Till exempel bör du fråga dig hur mycket skuld du är villig att dra på dig.

Ett generellt tips är att försöka bekosta en så stor del av köpeskillingen som det är möjligt med egna pengar och/eller inbyte. Det lån som sedan ger dig lägst månadskostnad är givetvis det bästa. I de flesta fall torde ett båtlån genom en fackhandlare vara det bästa alternativet.

Detta alternativ är, som sagt, dock inte alltid möjligt. Köper du en begagnad båt av en privatperson är privatlån det enda sättet att finansiera köpet. I ett sådant fall ska du se till att noga jämföra privatlån för att hitta det billigaste. Ett smart tips i sammanhanget är att använda en låneförmedlare för att förenkla och snabba upp processen med att jämföra erbjudanden.

Oavsett vad du väljer kan du självklart successivt under löptiden göra extra amorteringar på dina lån. Du kan också lösa lån i sin helhet när du vill. Sistnämnda kan vara ett alternativ om du får en möjlighet att låna till lägre ränta. Du löser då det tidigare lånet med det nya lånet med resultatet att din månadskostnad minskar.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden