Så mycket dyrare blir din obetalda räkning

Av: Emil Jansson Publicerat: september 11, 2020

Vår ekonomiska verklighet kan förändras mycket snabbt. Omständigheter som arbetslöshet, skilsmässor och plötsliga utgifter riskerar att vända privatekonomin upp och ned. Det allra bästa tipset för att klara sig igenom oförutsedda händelser är att ha ordning på ekonomin redan från början. Genom att ha följande saker kan du ofta undvika ekonomiska problem:

  • En strukturerad budget
  • Koll på fakturor och deras inbetalningsdatum
  • Rejäla marginaler (gärna i form av sparande)

Men om du väl får besvär, vad kan du då göra dig för att ta dig igenom dem?

Det absolut viktigaste är att inte låta dina räkningar ligga. Då kan det blir betydligt dyrare. Dessutom är det ofta i onödan.

Konsumentverket tar upp ett tänkvärt exempel i Koll på pengarna 2020: en telefonräkning som från början är på 600 kronor. Efter alla inkassoavgifter och påminnelseavgifter hamnar skulden på hela 2 120 kronor. Räkningen blir hela 253 % (!) dyrare. Detta visar hur mycket det finns att vinna på att hålla betalningsdatum, men för det krävs att du har ordning på ekonomin.

Nedan tittar vi närmare på några konkreta saker du kan göra när problemen väl har uppstått.

Läs mer: Ta dig ur skuld som deltagarna i Lyxfällan

Stressad kvinna vid dator med räkningar

Budget- och skuldrådgivning

Det finns hjälp att få för den som har svårt med ekonomin. Visste du till exempel att alla kommuner erbjuder budget- och skuldrådgivning? Den är dessutom kostnadsfri.

Där kan du få hjälp med att skapa en överblick över din ekonomi och få praktiska råd kring dina skulder. Dessutom hjälper vissa rådgivare dig att förhandla fram bättre betalningsvillkor. Det kan vara ett bra stöd för att få kontroll på ekonomin.

Samla dyra lån och krediter

Många har lån och krediter hos flera olika långivare. Följden blir ofta att vi betalar onödigt mycket i räntekostnader. Genom att samla dina lån hos en långivare kan du sänka din månadskostnad. Du får dessutom en överblick över din totala skuld.

Ett samlat lån innebär ofta bättre villkor. Dessutom kan den nya långivaren ta hänsyn till nya ekonomiska omständigheter. Du kanske har fått en löneförhöjning efter att du tog några av lånen? Idag är det enklare än någonsin att jämföra och samla lån. Det finns mängder med sajter där du kan få låneförslag från flera olika långivare.

Läs mer: Samla lån hos Lendo – Just nu utan uppläggningsavgift!

Hör av dig till den du är skyldig pengar

Kommunikation är ett bra sätt att undvika skuldfällor och förseningsavgifter. Det kan löna sig att kontakta den du är skyldig pengar. Ibland erbjuder företag uppskov eller betalningsplaner som kan underlätta i en pressad situation.

Men det gäller att höra av sig i tid. Om inte annat för att undvika att små skulder växer i storlek (tänk på exemplet med telefonräkningen). Så tveka inte på att kontakta någon du är skyldig och berätta om din situation – det kan löna sig!

Ekonomiskt bistånd

Vad kan du göra om din inkomst inte räcker till för att klara ekonomin? Då kan det finnas hjälp att få från socialtjänsten. Det kan till exempel handla om försörjningsstöd eller andra bidrag. Kommunens socialsekreterare avgör vilka bistånd du kan få.

Du kan beräkna om du har rätt till försörjningsstöd på Socialstyrelsens hemsida.

Skuldsanering

Svårt skuldsatta personer kan ansöka om skuldsanering. Då betalar du av dina skulder enligt en betalningsplan som sträcker sig över några år. Efter att skuldsaneringen är avslutad behöver du inte betala av resterande skulder.

Du ansöker om skuldsanering hos Kronofogden, som utreder om du uppfyller kraven. Under de år som betalningsplanen gäller lever du ofta mycket snålt. Fördelen är att du – efter perioden – blir helt fri från dina skulder och kan börja på nytt.

Slutord

Så för att sammanfatta: Låt inte dina skulder fara iväg. Märker du att de börjar göra det – ta tag i situationen direkt. Påminnelseavgifter, inkasso och annat gör dem snabbt betydligt dyrare. Det finns saker du kan göra och hjälp att få!

Läs mer: Gör stresstestet – Hur rustad är din ekonomi?

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden