Såhär lånar du räntefritt

Av: Ylva Gren Publicerat: juni 24, 2019

Att ta ett lån är för de flesta något som händer många gånger i livet. Det är något oundvikligt om man inte vinner på skraplotter eller liknande. Att kunna ta ett lån där man inte behöver betala tillbaka någon ränta är dock något som har blivit populärare på de senaste åren. Men vad är det som långivarna tänker på? Hur kan de tjäna pengar på att ge ut ett lån som inte har någon ränta?

Det finns många olika knep som långivare kan ta till för att fortfarande tjäna pengar på att låna ut räntefritt. Ett av dem är så kallade avgifter. Det finns både startavgifter och aviavgifter. Det finns lån där sådana inte förekommer men om du tar ett lån på 1 500 kr med en startavgift på 150 kr kan räntan vara 0 % men lånet i sig kostar dig ändå 10 % av lånebeloppet.

Den egentliga anledningen till att långivare ger lån utan ränta är som en slags reklam. Ett försök att skaffa sig fler kunder som man sedan kan binda genom kundnöjdhet. Det är lite som om att få tre månader gratis på ett nytt abonnemang. När du redan är kund hos ett visst företag är chansen att du lånar där igen större.

Hur det fungerar

Att få ett räntefritt lån är inte svårare än att ta ett vanligt lån. Du behöver kontakta den långivare som du vill låna av och fylla i de uppgifter som de ber om. De flesta såsom Loanstep och Lumify låter dig registrera dig med hjälp av någon slags e-legitimation vilket gör det enklare att styrka din identitet.

Generellt sett är räntefria lån på lägre belopp och många gånger är de inte över 5 000 kr. Hos Loanstep ligger den gränsen på 5 000 kr och hos Lumify 6 000kr.

Fördelen med att låna räntefritt som ny kund är att det helt enkelt blir kostnadsfritt många gånger. Återbetalningstiderna är dock betydligt kortare mot ett vanligt lån. Om du lånar pengar hos Lumify är den 30 dagar medan den är 14 dagar hos Loanstep.

När du väl har fyllt i dina uppgifter och sedvanliga kreditupplysningar är gjorda kan lånet bli beviljat. Eftersom beloppen är relativt låga är chansen att få det beviljat mycket stor. De flesta långivare som ger ut räntefria lån erbjuder dessutom direktutbetalning, vilket dessutom är fallet för både Loanstep och Lumify.

Räntefria lån

Finns det nackdelar med räntefria lån?

Det finns inte några direkta nackdelar med att ta ett räntefritt lån mot ett lån med ränta. Samma skyldigheter och krav på att betala tillbaka lånet finns. Det enda som är den stora skillnaden är återbetalningstiden. Denna är mycket reducerad och är generellt inte över 30 dagar. På en sådan kort tid kan det vara svårare att betala tillbaka hela beloppet. Om du finner att du inte kan göra det finns risken att du får en betalningsanmärkning. Var därför helt säker på att du kommer att kunna betala tillbaka. Att få en betalningsanmärkning gör det betydligt svårare att få t.ex. ett bolån i framtiden.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden