Brixo

Översikt

Brixo är en aktör inom snabblån som har varit verksam sedan 2014. Det är inte den största långivaren på marknaden i Sverige, men antalet kunder växer i ganska jämn takt.

Hos Brixo får du ett flexibelt snabblån. Du väljer lånebelopp i jämna tusenlappar och för löptiden väljer du allt mellan 12 – 36 månader. Betalningsanmärkningar kan godtas i det fall din ekonomi i övrigt är tillfredsställande. Givetvis behöver du inte ställa säkerhet för lånet, men viktigt att känna till är att din deklarerade årsinkomst måste vara minst 200 000 kronor.

Fördelar

  • Mycket enkel och smidig ansökan
  • Kan acceptera betalningsanmärkningar

Nackdelar

  • Tar UC för kreditinformation
  • Ganska höga minimikrav på årsinkomst

Villkor

Alla långivare har ett antal grundvillkor som måste uppfyllas för att en ansökan över huvud taget ska kunna handläggas. Dessutom är alla långivare skyldiga att göra en noggrann kreditkontroll. För att kunna bli beviljad ett Brixo snabblån krävs alltså att du uppfyller två kategorier av villkor.

De grundläggande kraven är att du ska vara minst 18 år gammal, vara svensk medborgare med folkbokföringsadress inom landet samt att du ska ha en inkomst på minst 200 000 kronor årligen. Du måste också kunna legitimera dig med BankID. Om du inte kan uppfylla dessa krav kommer din ansökan att avslås omedelbart.

Betalningsanmärkningar behöver dock inte vara ett hinder för att skicka in en ansökan om snabba lån hos den här aktören. Brixo gör en genomgång av hela din ekonomiska situation och eventuella betalningsanmärkningar är bara en del av detta.

För kreditinformationen använder sig Brixo av UC:s tjänster. Det kan ses som en nackdel eftersom kreditfrågan hos Brixo då syns om exempelvis en hyresvärd eller annan långivare tar ut din kreditinformation.

Egenskaper och kvalitet

Brixo snabblån är ett enkelt lån för vilket du lånar ett belopp på mellan 5000 – 30 000 kronor och betalar tillbaka på mellan 12 – 36 månader, det vill säga 1 – 3 år. Du anger lånebeloppet i jämna tusenlappar och du kan också specificera antalet månader exakt. Sistnämnda ger en klart större flexibilitet jämfört med de flesta andra erbjudanden om snabblån. Om du till exempel beräknar att du kan betala tillbaka inom sex månader, varför betala ränta för upp till tolv månader?

Brixo finns bara på nätet och du ansöker om ditt snabblån enkelt och snabbt på webbplatsen. Du kan faktiskt inleda ansökningsprocessen direkt från förstasidan. Här anger du önskat lånebelopp och önskad återbetalningstid för att sedan gå vidare till ansökan där du ska ange personuppgifter, bankkonto samt ekonomiska detaljer. Ett tydligare ansökningsformulär än det Brixo tillhandahåller är svårt att hitta.

Du signerar din ansökan med hjälp av BankID. Inom kort efter att ansökan har kommit Brixo tillhanda kommer du att få ett besked per e-post och sms. Skulle det krävas några kompletterande uppgifter blir du kontaktad av en handläggare.

Vad gäller chansen att bli beviljad önskat lån, kan sägas att Brixos siffror ligger strax över genomsnittet. Om du har en årsinkomst på mer än 200 000 kronor och inte har några betalningsanmärkningar har du god chans att få lån. Om du har betalningsanmärkningar minskar sannolikheten dramatiskt, men ett absolut hinder är de alltså inte.

Utbetalningar

När du har blivit beviljat ditt Brixo snabblån görs din utbetalning direkt. Om ansökan beviljas senast kl. 12:00 en vardag är chanserna goda att du får pengarna på ditt konto samma dag. Du behöver dock aldrig vänta mer än en bankdag på att kunna disponera över pengarna.

Kundtjänst

Brixos kundtjänst når du via e-post och telefon på vardagar under kontorstid. För kontakt via e-post ska du skicka din fråga till info@brixo.se. Vill du hellre ha personlig kontakt per telefon ska du ringa till 08-500 850 47.

Räntor

Hos Brixo får alla låntagare exakt samma ränta. Räntan är dock givetvis inte densamma för alla belopp och löptider. Den nominella årsräntan är på mellan 29,95 – 34,95% och ju mer du lånar desto lägre blir den.

Till alla lån hos Brixo tillkommer en uppläggningsavgift på 400 kronor. I tillägg debiterar Brixo en aviavgift på 30 kronor per månad. Det går tyvärr inte att undvika sistnämnda, exempelvis via autogiro, vilket är en nackdel. Dessa kostnader bakas in i de löpande återbetalningarna, så du får till exempel inte en förhöjd första månadsfaktura.

Med räntor, uppläggningsavgift och aviavgifter blir den effektiva räntan ganska mycket högre än den nominella. Du får betala mellan 38,19% – 83,18% i effektiv ränta per år beroende på lånebelopp och löptid.

Brixos lån är annuitetslån. Det betyder att du betalar samma belopp i amortering och ränta varje månad. Annuitetslån är att föredra före lån med rak återbetalning eftersom det är lättare att budgetera för dem. Du vet helt enkelt precis vad din månadskostnad är under hela löptiden.

Räkneexempel

Du väljer att ansöka om ett lån på 15 000 kronor med en löptid på 24 månader. Du ska då, förutsatt att du inte betalar extra eller löser lånet i sin helhet (vilket är fullt möjligt), betala totalt 7344 kronor i lånekostnader (ränta, aviavgifter och uppläggningsavgift). Det motsvarar en nominell ränta på 34,95% och en effektiv ränta på 50,52%. Din totala månadskostnad varje månad i två år blir 931 kronor.

Sammanfattning

Det finns ganska många långivare för snabblån som erbjuder motsvarande lån som Brixo gör. Den här långivaren sticker dock ut från mängden när det gäller de grundläggande villkoren. Det är inte många andra aktörer som kräver en årsinkomst på minst 200 000 kronor. Samtidigt som det höga inkomstkravet förmodligen diskvalificerar många från att ansöka, är det möjligt att få ett beviljat lån trots betalningsanmärkning. Om du har en årsinkomst på mer än 200 000 kronor och inte har någon betalningsanmärkning kan vi rekommendera att du väljer en annan långivare eftersom du då förmodligen får en lägre lånekostnad.

Brixo snabblån är långt ifrån de billigaste. Emellertid finns det också gott om exempel på långivare som har betydligt dyrare låneerbjudanden. Nominella räntor på mellan 29,95 – 34,95% för den här typen av lån kan sägas vara genomsnittliga. Det gäller bara att också ha koll på den effektiva räntan som automatiskt blir jämförelsevis hög på grund av avgifterna.

Generellt sett är Brixo en stabil långivare med tydliga villkor och full transparens. All information om låneerbjudandet presenteras på ett tydligt sätt och det ska mycket till om du missförstår något. Om du trots det har någon fråga står kundtjänsten till förfogande alla vardagar.

Lånapengar.com