DayPay

Ett snabblån är en högkostnadskredit. Om lånet inte betalas i tid kan du få en betalningsanmärkning. Kontaktuppgifter till budget- och skuldrådgivaren i kommunen hittar du på www.hallakonsument.se.

Översikt

Daypay är en aktör som inte har en så lång historia, men som snabbt har vuxit fram till att bli en populär långivare. I erbjudandet finns idag två alternativ, dels ett snabblån på upp till 10 000 kr, och dels ett årslån på upp till 20 000 kronor.

Daypay kan erbjuda kundtjänst och därmed också utbetalningar även kvällar och helger. Det är en anledning till populariteten för långivaren. Att UC inte används för lån upp till 10 000 kronor är förmodligen en annan. Att notera är att Daypay inte kan godkänna betalningsanmärkningar.

Fördelar

 • Utbetalning även kvällar och helger
 • Årslånen är förhållandevis billiga
 • Två typer av lån att välja mellan

Nackdelar

 • Låg flexibilitet i lånebelopp och löptider
 • Betalningsanmärkningar kan inte godtas

Villkor

 • Att Daypay erbjuder två olika typer av lån innebär också att man har två uppsättningar krav när det gäller kreditvärdighet. Det finns samtidigt några villkor som gäller generellt för alla lånebelopp.
 • För att kunna få en ansökan prövad av Daypay krävs att du är minst 20 år, är svensk medborgare och har en folkbokföringsadress i landet.
 • Om du ansöker om ett snabblån är kravet på inkomst och kreditvärdighet lägre än vad det är om du ansöker om ett pluslån. Några exakta siffror kan vi emellertid inte presentera.
 • Kreditinformationen som används för att se kreditvärdighet och betalningsförmåga hämtas antingen från Creditsafe (snabblånet) eller UC (pluslånet). Kort sagt vänder sig Daypay till UC om du ansöker om ett lånebelopp på 11 000 kronor eller mer.

Egenskaper och kvalitet

Daypay erbjuder såväl ett klassiskt snabblån med kort återbetalningstid som ett årslån (mer likt ett privatlån). Daypay snabblån är krediter på belopp mellan 1000 – 10 000 kronor som ska betalas tillbaka inom 1-3 månader. Daypay pluslån är lån på 11 000 – 20 000 kronor som betalas tillbaka över mellan 1-5 år.

För de traditionella snabblånen gäller att återbetalningstiden är fast för olika belopp. Det är följande som gäller:

 • 1000 – 3000 kronor = 30 dagar
 • 4000 – 6000 kronor = 60 dagar
 • 7000 – 10 000 kronor = 90 dagar.

Samma idé gäller för pluslånet:

 • 11 000 – 13 000 kronor = 1 år
 • 14 000 – 16 000 kronor = 3 år
 • 17 000 – 20 000 kronor = 5 år.

Ansökan om lån hos Daypay ska göras på webbplatsen. Det är en enkel process i vilken du fyller i personnummer, för- och efternamn, mobilnummer, e-post, bankkontouppgifter samt ett par uppgifter om din ekonomi. Du signerar din ansökan snabbt, säkert och enkelt via BankID.

Bara något ögonblick efter att din ansökan har kommit Daypay tillhanda kommer du att få ett preliminärt besked på skärmen. Om handläggarna inte behöver titta närmare på någon ytterligare uppgift kommer utbetalning att ske omedelbart.

När det gäller andel beviljade lån ligger Daypay strax över genomsnittet. Det kan bero på att det är färre som skickar in en ansökan ”på chans” eftersom betalningsanmärkningar inte kan godtas. Om du har en åtminstone relativt god kreditvärdighet har du goda chanser att få din låneansökan beviljad. Det hade dock varit lämpligt om Daypay åtminstone hade angett en konkret siffra på lägsta inkomst.

Utbetalningar

Daypay betalar ut lån varje dag, även lördagar och söndagar (se öppettiderna för kundtjänst nedan). Direktöverföringar kan göras till både Swedbank och Handelsbanken. Om du har ditt bankkonto hos någon av dessa aktörer kan du alltså få dina pengar i realtid även exempelvis på helgen.

Är det i stället så att ditt bankkonto är i exempelvis Nordea, Skandia eller SEB får du dina pengar samma dag om beviljande sker före kl. 14:00 på en vardag. I övriga fall får du vänta till nästa bankdag.

Kundtjänst

Daypay erbjuder kundtjänst varje dag i veckan och överlag är öppettiderna klart generösa. Måndag till fredag kan du ta kontakt med kundtjänst mellan kl. 09-19. Lördag och söndag är öppettiderna i stället mellan kl. 11-18. Det är också under dessa öppettider som ansökningar handläggs.

Du har en livechat-funktion att använda på webbplatsen. Den bör vara det förstavalet för kontakt. Du kan emellertid också ringa (08-20 83 00) och skriva e-post (info@daypay.se) för att meddela dina frågor och funderingar.

Räntor

Daypays snabblån är bland de dyrare, med månadsräntor på upp emot 29%. Givetvis blir månadsräntan lägre ju större belopp du väljer. För lån på upp emot 10 000 kronor är månadsräntan inte särskilt hög i jämförelse med vad många konkurrenter debiterar.

Pluslånet löper med en nominell årsränta som är fast. Procentsatsen är 29,1% oavsett lånebelopp och löptid. Det gör också att den effektiva årsräntan är densamma för alla belopp (33,17%). En effektiv årsränta i denna storlek är förhållandevis konkurrenskraftig. Det är inte många andra snabblåneföretag som kan erbjuda denna låga prisbild.

Notera: För alla lånekostnader hos Daypay får du göra ränteavdrag på 30% i din deklaration. Uppgifterna förtrycks på din deklaration, så det är bara att godkänna den för att få denna ”rabatt” på ditt lån.

Räkneexempel

Exempel 1 – snabblånet: Du behöver låna 5000 kronor för att klara en ekonomiskt besvärlig månad. När du väljer detta belopp anges återbetalningstiden automatiskt till 60 dagar och du ska betala tillbaka via två månadsbetalningar. Kostnaden för lånet blir totalt 1150 kronor med en månadsränta på 12% och en effektiv årsränta på 504%.

Exempel 2 – pluslånet: Du ansöker om ett lån på 15 000 kronor och får det beviljat. Din återbetalningstid anges då till tre år, det vill säga 36 månadsbetalningar. Med en årsränta på 29,10% blir din lånekostnad 7629 kronor.

Att det är så stor skillnad i kostnad mellan de två olika lånen ger intressanta konsekvenser. Det blir nämligen faktiskt billigare att låna 11 000 kronor i ett år än att låna 10 000 kronor i tre månader. För årslånet på 11 000 kronor blir kostnaden 1803 kronor medan snabblånet kostar 2250 kronor. Det kan vara något att fundera på om det är ett lån i den här storleksordningen du behöver.

Sammanfattning

För att kunna sammanfatta Daypay som långivare måste man utgå från att långivaren erbjuder två sinsemellan helt olika produkter. Snabblånet och pluslånet har verkligen inte många beröringspunkter.

Snabblånet är till för de mer akuta ekonomiska bristerna och prislappen som kommer med lånen speglar detta. Pluslånet, som löper över minst ett år, är i stället till för större utgifter. Med de längre löptiderna säkrar Daypay en god avkastning och kan därför erbjuda låga räntor. Vi tycker nog att snabblånet är av det dyrare slaget medan vi är positivt överraskade av prisbilden för årslånen.

Överlag erbjuder Daypay en mycket god service och en trygg långivning. Det märks också på de recensioner och kommentarer vi har fångat upp.

Villkor

 • Lägsta ålder 20 år
 • Folkbokförd i Sverige
 • OBS! UC tas över 10.000 kr