Kortlån

Denna långivare är inte längre tillgänglig hos oss. Men vi erbjuder en omfattande samling av aktiva långivare för att passa dina finansiella behov. Jämför idag och hitta det bästa lånet för dig.

Översikt

Kortlån är en relativt ny långivare. Hos den här långivaren kan du ansöka om snabblån upp till 6000 kronor och årslån på upp till 20 000 kronor. Det finns inget maxbelopp för nya kunder. Kortlån tar inte UC men det går inte att låna med betalningsanmärkningar.

Det är Swedish Credit Group AB (tidigare Grandvik AB) som driver tjänsten. Denna aktör har också varumärkena Kreditkontot och Extrakredit i sin portfölj. Här i vår Kortlån recension kan du läsa allt om långivaren och dess erbjudande.

Fördelar

Förhållandevis billiga lån för större belopp
Stor flexibilitet i löptiderna
Kreditupplysning från Bisnode, inte UC

Nackdelar

Kan inte godkänna betalningsanmärkningar
Snåla öppettider

Villkor

Kortlån kan handlägga din ansökan endast om du är mellan 20 år och 65 år, har en svensk folkbokföringsadress och har ett svenskt personnummer. Du måste också kunna legitimera dig via BankID. Sistnämnda har egentligen inget med legitimationskrav att göra, men det är en mycket smidig metod för att säkra att du är du. Dessutom kan du med BankID signera digitalt utan att behöva skriva på ett fysiskt skuldebrev.

I tillägg är din kreditvärdighet och din betalningsförmåga givetvis i fokus. Din ekonomi granskas utifrån en kreditupplysning som hämtas från Bisnode. Detta innebär att Kortlån inte tar UC, som det så populärt heter. Om det visar sig att du har en betalningsanmärkning kan Kortlån inte gå vidare med handläggningen. Om du inte kan erbjudas precis det belopp du har ansökt om nekas du inte automatiskt att låna. I stället kan du erbjudas ett lägre belopp.

Egenskaper och kvalitet

Kortlån erbjuder en hög grad av flexibilitet i sina snabblån och privatlån. Du kan låna allt mellan 3000 kronor och 20 000 kronor med en återbetalningstid på mellan 1 månad och 24 månader.

Egentligen kan man säga att Kortlån har dels ett snabblån, dels ett privatlån i portföljen. För belopp på mellan 3000 – 6000 kronor är maximal löptid 6 månader. För högre belopp än så blir maximal löptid ett år eller mer. Se nedan schema för detaljerna.

  • 3000 kronor = 1-3 månader
  • 4000 – 6000 kronor = 1-6 månader
  • 7000 – 14 000 kronor = 1-12 månader
  • 15 000 – 20 000 kronor = 12-24 månader.

Som du ser är flexibiliteten mycket stor. Kanske är den till och med onödigt stor. Det är förmodligen inte många som ansöker om ett lån på exempelvis 14 000 kronor och anger att det ska betalas tillbaka på 30 dagar.

Du anger summa och tid med reglage, och kan, klart och tydligt, se precis vad månadsbeloppet blir samt hur stor lånekostnaden är totalt. Kortlån har full transparens i denna aspekt och det är klart fördelaktigt. När du är nöjd med dina val får du först skapa ett konto på sajten. Det kan verka som ett onödigt krångligt steg, men du kan sedan använda ditt konto för att få alla uppgifter om ditt lån, inklusive förfallodatum för fakturor med mera.

När du sedan har fyllt i de vanliga person- och bankuppgifterna signerar du din ansökan digitalt via BankID och får invänta besked. Normalt kommer beskedet direkt på skärmen bara några sekunder senare.

En snabb analys av förhållandet mellan ansökningar och beviljade lån ger vid handen att ration är under genomsnittet. Det kan bero på att kreditprövningen är lite tuffare. Vi skulle gärna se mer detaljerad info om kraven som ställs, till exempel vad gäller deklarerad inkomst. En annan anledning kan vara att Kortlån fortfarande är en något mindre aktör och därför helt enkelt inte har en obegränsad kassa.

Utbetalningar

Utbetalningar görs direkt efter beviljad ansökan under kundtjänstens öppettider. Någon information om huruvida direktbetalning till vissa banker kan ske finns inte på webbplatsen, så vi får utgå från att Kortlån inte arbetar på det sättet.

Om du får din ansökan beviljad före kl. 13:00 finns chansen att du får dina pengar samma dag. I annat fall kommer pengarna in på ditt konto på förmiddagen nästa bankdag.

Kundtjänst

Kortlån har tyvärr något begränsade öppettider. Låneansökningar handläggs måndag – fredag mellan kl. 08-17, vilket inte är överdrivet imponerande. Dessutom har man märkligt nog lunchstängt mellan kl. 12-13. Det finns också lite att anmärka på vad gäller kontaktvägarna. Till exempel har Kortlån ingen livechatt tillgänglig. Kontaktvägarna är telefon (08-212 311) och e-post (info@kortlan.se).

Räntor

Kortlån utgår från ett antal fasta, nominella årsräntor för sina lån. För ett snabblån på 5000 kronor är den till exempel 144% och för beloppet 10 000 kronor är den i stället 119%. Kort sagt gäller att ju högre belopp, desto lägre årsränta.

Det tillkommer inga avgifter av något slag till lånekostnaderna. Det innebär att hela kostnaden för ett Kortlån snabblån är avdragsgill till 30% i deklarationen. Avsaknaden av avgifter gör även att den effektiva räntan inte skiljer sig särskilt mycket från den nominella över tid.

Räkneexempel

Hos Kortlån går det att skräddarsy lånen i detalj. Det gör att det är svårt att ge konkreta svar på hur kostnaderna ser ut i allmänhet. Vi kan dock ge representativa exempel på ett typiskt snabblån och ett typiskt årslån.

Exempel 1: Du lånar 5000 kronor och väljer tre månaders återbetalningstid (du kan välja allt mellan 1-6 månader). Din totalkostnad för lånet blir 1243 kronor som fördelas över tre månadsfakturor. Årsräntan är 144% och den effektiva räntan är 289,59%. Den här prisnivån kan sägas vara ungefär medel.

Exempel 2: Du lånar 15 000 kronor över tolv månader. Du får då betala 4356 kronor i ränta totalt under året och månadsbetalningen blir 1613 kronor. Den nominella årsräntan är 50% och den effektiva räntan är 63,20%. Ett lån av den här typen hos Kortlån kan sägas vara förhållandevis förmånlig i jämförelse med många av konkurrenterna.

Sammanfattning

Kortlån är en långivare som inte komplicerar saker och ting i onödan. Direkt på förstasidan kan du gå vidare till ansökan och det tar inte många minuter innan du har skickat in din ansökan och fått besked från kundtjänst. Vi tycker också att Kortlån presenterar sitt erbjudande på ett tydligt sätt. Vi menar också att det är utmärkt med den transparenta informationen kring kreditprövning som presenteras på webbplatsen. Vi är dock inte helt imponerade av servicegraden och nog kunde kundtjänst ha mer generösa öppettider?

Prisnivåerna för Kortlåns erbjudande är överlag hyggliga. Snabblånens prisnivåer är i paritet med snittet i branschen medan du för de lite större beloppen får betala lite mindre än snittet. En stor fördel i sammanhanget är att du kan justera både belopp och löptid så att du får det för dig mest förmånliga lånet. Flexibiliteten är nog den största fördelen med Kortlån.

Slutligen måste vi nämna att den relativt låga beviljandegraden kan innebära att Kortlån kanske inte bör vara det första valet just nu. Vi räknar dock med att beviljandegraden kommer att öka i takt med att Kortlån växer i branschen.

Villkor

  • Lägsta ålder 20 år
  • Inga betalningsanmärkningar
  • Svensk medborgare

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden