Viakredit

Jämför olika långivare och välj mellan aktuella låneerbjudanden här.

Översikt

Viakredit har ett ganska okomplicerat erbjudande. Här ansöker du om en kredit på mellan 5000 – 20 000 kronor som du betalar tillbaka antingen under tolv månader eller mer flexibelt med en minsta återbetalning per månad.

Viakredit är ett varumärke som tillhör Viaconto Sweden AB. Denna aktör driver även Viaconto, som erbjuder flexibla krediter på upp till 20 000 kronor. Likheterna mellan de två varumärkena är stora. Vi kan rekommendera att du jämför de två aktörerna. Nedan kan du läsa mer om Viakredits produkt.

Fördelar

Ingen UC – betalningsanmärkningar kan vara ok
Flexibel återbetalning
Mycket informativ webbplats

Nackdelar

Höga kreditkostnader

Villkor

Viakredit presenterar mycket tydliga grundvillkor för sina lån. Det är en klar fördel med den här långivaren. Ju tydligare villkor, desto mindre risk är det att man får skicka in en ansökan ”på chans”. De grundläggande kraven är:

 • Minst 20 år, maximalt 65 år
 • Folkbokföringsadress i Sverige de senaste två åren
 • Eget personkonto i en svensk bank samt egen mobiltelefon
 • Årsinkomst (taxerad) på minst 120 000 kronor.

När det gäller betalningsanmärkningar är förekomsten av sådana naturligtvis inte en fördel. Viakredit kan emellertid godkänna en eller ett par betalningsanmärkningar förutsatt att de är äldre än tolv månader. Det ska också nämnas att Viakredit i kreditkontrollen tittar noga på tidigare krediter. Om en betalningsanmärkning har uppkommit på grund av en misskött kredit kommer du förmodligen att nekas lån.

Kreditupplysningen hämtas från Creditsafe. Det är ett kreditupplysningsföretag av samma typ som UC. Skillnaden är att en registrering hos Creditsafe inte kan synas i andra kreditupplysningsföretags register.

Notera: Kravet på taxerad årsinkomst på minst 120 000 kronor behöver inte vara helt absolut. Om du till exempel nyligen har fått en fast anställning kan inkomstkravet uppfyllas genom detta. Viakredit kan verifiera löneutbetalningar och liknande genom tjänsten Instantor.

Egenskaper och kvalitet

Viakredit erbjuder en produkt som bäst kan förklaras som ett kreditkort utan kort online. I din ansökan är det inte direkt ett snabblån du ansöker om, utan en kredit. Minsta möjliga kredit är 5000 kronor medan maxgränsen är 20 000 kronor. En beviljad kredit kan successivt höjas om de ekonomiska förutsättningarna finns.

Ansökan om kredit gör du enkelt direkt på Viakredits webbplats. Du anger först hur mycket du vill låna. Sedan anger du ett par vanliga personuppgifter och betalningsuppgifter. Denna information är faktiskt den enda Viakredit behöver i det inledande skedet. Läs mer nedan om utbetalningar.

Det är omöjligt att säga hur stor chansen är att du blir beviljad en kredit. Tidigare var det ganska svårt att bli godkänd som kredittagare hos Viakredit. Det synes dock ha blivit något enklare på sistone. Det kan bero på att kassan har förstärkts bland annat genom egen inlåning via inlåningsföretaget Viaspar. Det är också möjligt att Viakredit har skruvat lite på kraven på kreditvärdighet och betalningsförmåga.

Utbetalningar

Även om du i praktiken ansöker om en löpande kredit får du din första utbetalning automatiskt efter beviljandet. Ansöker du till exempel om en kredit på 10 000 kronor kommer hela det beloppet att betalas ut till ditt föranmälda bankkonto. Du ska alltså se till att ansöka om det belopp du behöver låna just nu, inte ett högre belopp för exempelvis en buffert för framtiden.

När du har börjat betala tillbaka på uttaget kan du sedan göra egna uttag från krediten genom att logga in på dina sidor. Du kan då också ansöka om en högre kredit om du skulle behöva. Minsta belopp för återkommande uttag är 500 kronor.

Utbetalning sker i realtid om du har ditt privatkonto hos Nordea. Realtidsöverföringar är möjliga även på lördagar, vilket givetvis kan vara en stor fördel.

I det fall du har bankkonto i någon annan bank får du vänta upp till maximalt en bankdag innan du kan disponera över pengarna. Bryttiden är kl. 13:00. Ett lån som beviljas före kl. 13:00 kan betalas ut samma dag till alla banker.

Kundtjänst

Hos Viakredit kan du ansöka om en kredit dygnet runt alla dagar. Nästan omedelbart efter att du har skickat in din ansökan får du ett besked på skärmen. Du kan emellertid inte få utbetalning dygnet runt. Det krävs nämligen att en handläggare granskar din ansökan. Det sker under kundtjänstens öppettider. När ditt lån är slutligt beviljat får du besked via sms.

Kundtjänsten har öppet mellan kl. 08:30 – 17:00 på vardagar och mellan kl. 10 – 16 på lördagar. Söndagar håller kundtjänsten stängt. Du når kundtjänstpersonal via chatt på webbplatsen, per telefon (075-7575023) och via e-post (info@viakredit.se).

Räntor

Viakredit debiterar en månatlig låneränta på 7%, vilket motsvarar en dagsränta på 0,23%. Räntan kapitaliseras varje månad och adderas till det månadsbelopp du ska betala inklusive amortering. Den minsta månadsbetalningen är 12% (eller minst 500 kr). Om du gör extra inbetalningar blir givetvis månadsbeloppet successivt mindre.

Du behöver inte betala några avgifter för lån hos Viakredit. Det gör dels att lånekostnaderna generellt sett minskar, och dels att du kan göra skattereduktion med hela lånekostnaden i din deklaration.

Notera att det inte kostar något att ha en vilande kredit. Om du betalar tillbaka ditt första lån (som betalas ut automatiskt) i sin helhet kostar din vilande kredit dig ingenting.

Räkneexempel

Om du ansöker om en kredit på 10 000 kronor och vill betala tillbaka på tolv månader ska du betala 1259 kronor per månad. Minsta möjliga återbetalning är 898 kronor. Väljer du det alternativet blir löptiden naturligtvis längre. I beloppen ingår dagsränta på 0,23% och amortering på lånebeloppet. Din totala kostnad för lånet blir 5108 kronor om du betalar tillbaka på tolv månader.

Sammanfattning

Viakredit erbjuder en okomplicerad tjänst som kan vara förmånlig för många som behöver låna. Bredden mellan lägsta möjliga och maximala kredit är stor, så erbjudandet riktar sig till ett brett tvärsnitt av potentiella låntagare. Att skicka in en ansökan är enkelt och om du ändå skulle stöta på patrull finns kundtjänst på plats måndag – lördag för att assistera.

När det gäller prisnivåerna är de tyvärr ganska höga. En anledning är att betalningsanmärkningar kan godtas. Om du inte har någon betalningsanmärkning är det dock onödigt att betala denna ”premie” och du bör nog välja en annan långivare.

Slutligen ska vi snabbt nämna att Viakredit förmodligen är den långivare som är mest generös med information, tips och guider. Det är något vi tycker är mycket positivt. Det finns många långivare som har mycket avskalade webbplatser, men Viakredit är inte en av dessa.

Villkor

 • 20-65 år gammal
 • Folkbokförd i Sverige i minst 2 år
 • Årsinkomst på minst 120.000 kr
 • Ej skyddad identitet
 • Svenskt bankkonto
 • Registrerat mobilabonnemang
 • Inga betalningsanmärkningar nyare än tolv månader

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden