Vad lånar vi svenskar till?

Av: Emil Jansson Publicerat: juni 30, 2016

Lyckligt par har finansierat i lån

Den som ansöker om ett privatlån behöver inte uppge syftet med lånet. Det är endast i det fall lånet är till för att samla ihop små krediter, och långivaren erbjuder sig att göra detta automatiskt, som banken eller kreditinstitutet behöver veta till vad du behöver pengarna. Av den anledningen är det inte riktigt tydligt hur vi svenskar tänker kring privatlån och hur många lån man kan stoppa in i respektive typisk kategori såsom lån till köp av bil, lån för semester, skuldkonsolideringslån, med mera.

Transparenta lånemarknader

Det finns emellertid en låneplattform som är transparent nog att man kan se vilka ändamål privatlånen är tänkta att fylla för dem som ansöker om privatlån. Det handlar om de lånemarknader som börjar växa fram lite här och där.

Ett exempel är Lendify, som är en slags mötesplats mellan privatpersoner som har ett överskott av pengar och personer som i stället behöver låna pengar. Här måste varje potentiell låntagare precisera syftet med lånet, detta för att varje långivare ska kunna bedöma om det är värt att investera i det. Genom den här modellen går det att få ut ganska mycket information om hur låntagarna har tänkt att använda sina lån.

Skuldkonsolidering är i topp

Det är omöjligt att ge exakta siffror kring antalet låneansökningar inom respektive större kategori och dessutom är Lendifys siffror inte helt representativa för privatlånemarknaden som helhet. Förmodligen finns till exempel en del skillnader mellan Lendify och valfri storbank.

Emellertid kan det vara lite intressant att kika närmare på Lendifys siffror för att se vilka kategorier som finns överlag och vilka som är de mest populära.

En genomgång av låneansökningarna hos Lendify de senaste månaderna ger vid handen att kategorin ”skuldkonsolidering” är den som flest låntagare använder. Intresset för att ta privatlån för att samla dyrare krediter är betydligt större än intresset för att låna till semester, köp av ny bil samt flytt. Just ”samlingslånen” är också de som i genomsnitt ligger på de högsta beloppen.

En informell topplista med översiktliga uppgifter från Lendify kan se ut enligt följande.
1. Skuldkonsolidering (50% av lånestocken)
2. Köp av fordon
3. Semesterresa
4. Flytt / köp av möbler / skilsmässa
5. Annat

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden