6 semestertips när du vill spara pengar

Av: Emil Jansson Publicerat: juni 21, 2022

Vill du kunna njuta av sommarledigheten utan att göra av för mycket pengar? Kanske sparar du till en långresa framöver eller behöver renovera något hemma. Det finns massor av saker du kan göra för att njuta av sommaren utan spendera mycket pengar. Här ska vi ge dig våra 4 bästa semestertips när du vill spara pengar.

spara pengar

1. Sol och bad – borta bra, men hemma bäst

De nordiska länderna har faktiskt något som är väldigt unikt – mängden sjöar och vattendrag. Även i många andra länder i Europa finns det inte lika många sjöar som runtom i Sverige. Det innebär ju såklart att det finns många ställen att svalka sig på som inte innebär att man måste betala för inträde till pooler eller resa utomlands, och alltså kan spara pengar.

Ibland kan man behöva bil, men till en hel del naturliga badställen går även kollektivtrafik runtom i landet. Så ta med dig handduken och passa på när solen skiner – sommaren är kort och det mesta regnar bort.

2. Kolla upp gratisevenemang

Det kan finnas såväl konserter och festivaler som andra typer av gratisevenemang att gå på. De flesta städer och orter anordnar olika tillställningar under sommaren. Om du har tillgång till bil vidgas möjligheterna ytterligare.

spara pengar

3. Semester på hemmaplan

Förutom bad och lokala tillställningar finns det även andra sätt att semestra på hemmaplan och på så sätt spara pengar. Med ett tält och en bil kommer man långt. Tack vare allemansrätten kan man faktiskt tälta på ställen som inte är campingplatser också. Dock är även camping ett ekonomiskt alternativ på semestern.

Runtom i Sverige finns även många fina vandringsleder – ännu fler ju högre norrut man kommer. Det finns mycket att se och uppleva runtom i Sverige. Det går även att äta billigt genom att laga sin egen mat på till exempel campingplatser eller med ett Trangiakök.

4. Gör upp en budget – och håll dig till den

Det bästa du kan göra för att spara pengar under sommarledigheten är att göra upp en budget i förväg. Hur mycket vill du egentligen lägga på att sitta på uteserveringar, gå på restaurang eller hitta på andra aktiviteter under sommaren? Hur mycket kan du i så fall spendera per vecka? Genom att planera och sedan ha koll på utgifterna kan du spara pengar på ett klokt och regelbundet sätt. 

spara pengar

5. Sälj sådant du inte använder på loppis

Det är lätt att samla på sig saker, men ett enkelt sätt att spara pengar är faktiskt att gå igenom allt du äger och utvärdera vad du faktiskt använder. Kanske hittar du saker du till och med glömde bort att du hade – kanske har du till och med köpt en ny uppsättning av sådant som gömde sig i olika skrymslen.

Det finns mycket pengar att spara på att använda det man redan har. Ett annat tips är att rensa förråd och garderober hemma och sälja sådant som du inte behöver på loppis och ge bort det som blir kvar efteråt. Ofta finns det ställen som man kan stå gratis på. 

6. Se till att du har lägsta räntan på dina lån

En stor och löpande utgift är amorteringar och återbetalningar på lån. Detta borde såklart ingå i din budget. När du har koll på hur mycket du faktiskt betalar på till exempel bolån, studielån eller krediter kan du utvärdera om det finns ett smartare sätt att hantera dina skulder. Du kan till exempel räkna på bolåneräntor och jämföra banker eller kortutgivare för att se om det finns mer fördelaktiga alternativ.

Jämför privatlån

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden