Monetti

Jämför olika långivare och välj mellan aktuella låneerbjudanden här.
Ett snabblån är en högkostnadskredit. Om lånet inte betalas i tid kan du få en betalningsanmärkning. Kontaktuppgifter till budget- och skuldrådgivaren i kommunen hittar du på www.hallakonsument.se.

Översikt

Monetti, som tidigare gick under namnet Folkia, har en mycket stor marknadsandel i Sverige. En anledning är de mycket generösa grundvillkoren, en annan är att kreditupplysningar inte inhämtas från UC och en tredje är att betalningsanmärkningar kan godtas.

Monetti erbjuder traditionella snabblån/smslån på belopp mellan så lite som 1000 kr och så mycket som 20 000 kr. Återbetalningstiden anpassas automatiskt efter lånebeloppet. Avgifter tillkommer tyvärr, detta både för uppläggningen av lånet och för varje månadsbetalning.

Fördelar

  • Seriös aktör sedan 2006
  • Enkla grundvillkor
  • Kundservice alla dagar i veckan

Nackdelar

  • Relativt dyra lån
  • Ej utbetalningar på helgdagar

Villkor

Monetti ställer upp mycket enkla grundvillkor. Förmodligen är den här långivaren den som ställer på pappret lägst krav på sina långivare. Den som ansöker måste vara minst 18 år, ha en taxerad inkomst (enligt deklaration) och vara folkbokförd inom landets gränser. Givetvis får du inte ha något skuldsaldo hos Kronofogden, men betalningsanmärkningar kan godtas. Sistnämnda gäller förutsatt att din ekonomiska situation i övrigt anses tillfredsställande.

Med det sagt är dessa enkla villkor givetvis inte de enda som måste uppfyllas för att ett lån ska kunna beviljas. Monetti är, precis som alla andra långivare, skyldiga att göra en kreditkontroll för att granska din kreditvärdighet och betalningsförmåga. Det är bara om du anses vara tillräckligt kreditvärdig för det lånebelopp du har ansökt om som lånet kan beviljas.

Som sagt är en konkurrensfaktor med Monetti att man inte använder sig av kreditupplysningar från UC. Det är i stället Bisnode Kredit som är leverantören av den kreditinformation som behövs för att handlägga din ansökan. En kreditupplysning hos Bisnode syns inte vid ett utdrag hos UC.

Egenskaper och kvalitet

Monetti är en trygg kreditgivare med en gedigen bakgrund inom lån och finans. Varumärket tillhandahålls av det norska bolaget Folkefinans AS Norge, via filial i Sverige. Varumärket är ett av två större som drivs av Folkefinans. Det andra är Frogtail. Monetti erbjuder ett högt lånetak, där du själv kan välja löptid, beroende på lånebelopp. Denna kreditgivare har visat sig vara en av de mest populära aktörerna på marknaden, och har varit det långt innan namnbytet.

Monettis erbjudande är ett snabblån av den klassiska modellen. Du väljer ett belopp på mellan 1000 – 20 000 kr och lånet ska betalas tillbaka inom 12 månader. Exakt hur lång återbetalningstiden blir avgörs av lånebeloppet. För ett lån på exempelvis 5000 kr blir återbetalningstiden 1-6 månader. Lånar du mer kan du välja en längre löptid för att på så sätt få ner månadskostnaderna.

Att ansöka om ett snabblån hos Monetti är enkelt. Du skickar in din ansökan direkt på webbplatsen antingen på din dator eller smartphone/surfplatta. För snabbast hantering både vid ansökan och utbetalning använder du med fördel BankID.

Om du undrar hur stora chanser du har att bli beviljad ett lån kan vi nämna att Monetti är en av de aktörer som har den högsta beviljandegraden. Det beror i mångt och mycket på de låga grundvillkoren och de jämförelsevis lite högre priserna. Kort sagt är chanserna goda att bli beviljad ett lån, men för denna fördel får du också betala lite mer.

Kundtjänst

Om du har någon fråga kring tjänsten i sig, priser, när inbetalningar ska ske, med mera, finns Monettis kundtjänst tillgänglig via telefon (08-588 581 00) och e-post (info@monetti.se). På hjälpsidorna finns även ett formulär som skickas direkt till kundservice. Notera att Monetti, i likhet med alla andra långivare, har begränsad möjlighet att besvara kund- respektive lånspecifika frågor via e-post. Du har också en låneguide med vanliga frågor och svar att botanisera i. Tyvärr är denna avdelning inte överdrivet omfattande.

Öppettiderna för kundtjänsten är mellan kl. 08-18 alla vardagar och mellan kl. 10-15 både lördagar, söndagar och helgdagar. Det måste betraktas som relativt generösa öppettider.

Utbetalningar

Utbetalning efter godkänd ansökan görs alltid samma dag. Exakt när själva överföringen kommer in på ditt konto avgörs dock av när du ansöker och av vilken bank du har. Nedan är de utbetalningstider som gäller i de flesta fall.

  • Beviljat lån före kl. 13:00 (för Nordea: kl. 10:30) måndag – torsdag = pengarna kommer in på kontot mellan kl. 15-17 samma dag.
  • Beviljat lån efter kl. 13:00 alla andra dagar = pengarna kommer in på kontot nästa bankdag.

Räntor

Beroende på hur mycket du vill låna och under hur lång tid, ser den procentuella räntan annorlunda ut och kan skilja sig mycket beroende på belopp och löptid. Ju längre återbetalningstid, desto lägre blir själva räntekostnaden i förhållande till lånebeloppet. Samtidigt blir naturligtvis totalkostnaden större.

Överlag är räntorna för Monetti snabblån av det högre slaget. Årsräntan varierar mellan ungefär 70-100% beroende på belopp och återbetalningstid. Med uppläggningsavgifter och aviavgifter blir den effektiva räntan betydligt högre än så, särskilt för de minsta lånebeloppen. Effektiv ränta är visserligen ganska missvisande för de minsta beloppen, men det är fortfarande ett faktum att prislappen är ganska hög.

Räkneexempel

Ett genomsnittligt snabblån bland långivarna på nätet är på ungefär 5000 kr och det betalas tillbaka över tre månader. Ett sådant lån hos Monetti kostar sammanlagt 1303 kr (6303 kr inklusive amorteringarna). Årsräntan för lånet är 94% och den effektiva räntan på årsbasis är 321%. Det är uppläggningsavgiften (350 kr) och aviavgifterna (3 x 45 kr) som drar upp kostnaderna.

Naturligtvis har du möjligheten att betala tillbaka extra på ditt lån. Har du utrymme att göra det kan du väsentligt sänka totalkostnaden för lånet.

Sammanfattning

Monetti är en stor och trygg kreditgivare som har funnits sedan 2006. Här kan du ansöka om lån upp till 20 000 kr under 12 månader. De erbjuder snabba lån till kunder som lider av tillfällig brist på pengar. Detta är också en av anledningarna till varför de erbjuder flexibla återbetalningstider.

Att låna med Monetti är stabilt och okomplicerat. Med många års erfarenhet och kunskap inom branschen kan du som kund känna dig i trygga händer. En kundtjänst som erbjuder service alla dagar i veckan ger också ett intryck av mycket hög kvalitet.

De stora styrkorna med Monetti är att det går snabbt och enkelt att låna, samt att grundkraven är högst överkomliga. Dessa styrkor, som kan betraktas som fördelar för den som har en svag ekonomi, kommer dock med en förhållandevis hög prislapp. Monetti är ett av de dyrare alternativen för snabblån och det är något du bör vara medveten om när du ansöker.

Villkor

  • Lägsta ålder – 18 år
  • Taxerad inkomst
  • Svensk medborgare