Tips för en ekonomiskt smart alla hjärtans dag

Av: Emil Jansson Publicerat: februari 14, 2020

Alla hjärtans dag är här igen, full med röda hjärtan och fullbokade restauranger. För många kommer högtiden med en rad förväntningar – om att göra något romantiskt som visar hur mycket vi bryr oss om vår partner. Gärna genom att spendera pengar, om handeln får bestämma. Det finns dock andra sätt att visa sin kärlek som inte måste kosta en massa pengar.

Med det sagt behöver det inte vara fel att köpa en bukett blommor till sin älskade, men istället för att spendera massa pengar kan ni … prata om pengar. Inte det mest romantiska kanske, men att prata om ekonomi visar att du bryr dig om relationen och vill vårda den. Många par väljer att gå skilda vägar på grund av ekonomin – låt inte det bli er verklighet.

Alla hjärtans dag

Prata om pengar med din älskade

Förra året spenderade svenskar i snitt 500 kronor på Alla hjärtans dag, motsvarande 750 miljoner kronor för handeln. Det visar en rapport från Svensk Handel. Även om dagen förvisso inte är den absolut viktigaste för handeln är det inte konstigt att vi uppmanas spendera pengar för att fira kärleken. Framförallt försäljning av blommor och choklad fick sig ett uppsving.

Vi vill dock slå ett slag för en annan sorts present, en som mer långsiktigt kan vårda och stärka er relation. Nämligen att prata om er egna och gemensamma ekonomi. Det kan vara ett känsligt ämne för många, men genom att prata oftare och mer öppet om det blir det mindre laddat. Kanske kan ni på så sätt undvika framtida bråk om pengar och orättvisor i ekonomin?

En ekonomiskt smart Alla hjärtans dag kan börja med att ni tänder några ljus, korkar upp en flaska vin, sätter på lite stämningsfull musik och lagar en god middag tillsammans. Efter middagen kan ni krypa upp i soffan och prata om er ekonomi. Är ni båda nöjda med hur ni delar upp ekonomin sinsemellan? Finns det något ni kan pröva att ändra på?

Det här går förstås att göra vilken kväll som helst och behöver inte göras på just Alla hjärtans dag, men det kan vara ett bra tillfälle att stanna upp och reflektera. Ta er tiden att ventilera tankar och känslor som ni tryckt undan i en hektisk vardag.

LÄS MER: Från sambo till gift – hur påverkar det er gemensamma ekonomi?

Ekonomitips för att stärka relationen

En vanlig fråga när det kommer till parekonomi är om den ska vara gemensam eller delad. Det finns förstås inget enkelt svar på frågan, utan det är upp till er. För många är dock tiden en avgörande faktor. Ett par som nyligen blivit tillsammans har ofta delad ekonomi, medan de som har en stabil relation och bor ihop brukar ha till viss del gemensam ekonomi.

Se över ert upplägg – fungerar det för er? Är det kanske dags att slå ihop era ekonomier eller åtminstone ha en gemensam hushållsekonomi? Om ni redan har gemensam ekonomi kanske ni behöver bättre riktlinjer för hur pengarna ska spenderas? Om ni tjänar olika mycket finns olika sätt att kompensera för det, till exempel genom att dela procentuellt på utgifterna.

Det är också viktigt att ni båda har ett eget sparande. Att spara till buffert eller pension skapar en trygghet om förhållandet skulle ta slut. Utöver det egna sparandet är det här ett perfekt tillfälle att prata om gemensamma sparmål som visar att ni vill investera i er framtid tillsammans. Kanske handlar det om att förverkliga en resa, köpa ny bostad eller om en tidig pension?

Dröm lite! Surfa runt på en bostadssajt och titta på bostäder tillsammans. Titta på flygresor och bilder från drömresmålet. Hur mycket behöver ni spara för att ha råd med drömhuset eller drömresan? Gör en budget tillsammans för att nå målet.

Se till att förverkliga era drömmar tillsammans, men försäkra er också om att ni båda är nöjda med er nuvarande ekonomi. Låt inte känslor av orättvisa och irritation få ligga och gro. När allt kommer till kritan är ju relationer, kärlek och pengar tätt sammanhängande. Så … kanske är ändå det mest romantiska ni kan göra att prata om pengar på Alla hjärtans dag?

LÄS MER: Måste ett bröllop vara dyrt? Inte alls, så kan du få ditt drömbröllop billigt!

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden