4 Saker att tänka på innan du tar ett lån

Av: Ylva Gren Publicerat: september 18, 2017

Saker att tänka på innan du tar lån

Vem vill inte har lite extra pengar på kontot en regnig dag? Att ta ett lån är både snabbt, enkelt och kan göras av nästan vem som helst. Du kan välja att ta ett lån utan UC och till och med låna med betalningsanmärkningar. Men att ta lån är inte helt utan sina risker och det finns några saker man bör tänka på innan man ger sig iväg online i sökande efter låga räntor.

1. Typ av lån

Innan du bestämmer om du ska ta ett lån måste du först och främst veta vilket sorts lån du vill ta. Olika lån har olika kännetecken som bland annat ränta, längd och storlek. För att veta vilket sorts lån du ska ta måste du ha det klart för dig vad lånet ska gå till.

Privatlån

Det överlägset vanligaste lånet.  Dessa lån brukar ligga på mellan 5000 – 350 000 kr över en löptid upp till 12 år. Bland privatlån ingår bland annat bil-, MC- och båtlån. Ett privatlån kan vara både med och utan säkerhet. På t.ex. billån brukar bilen fungera som lånets säkerhet, men ofta är det låntagarens betalningsförmåga som bestämmer hur stor säkerheten blir. Privatlån kan användas till vad du vill, men på grund till dess storlek och dess ränta kan det vara bra att endast använda det till viktiga investeringar. Låt oss säga att du har en vattenläcka i boendet. Ett privatlån för att en renovering kan vara billigare än att låta läckan vara och kanske få ett vattenskadat boende.

Snabblån

Snabblån, eller smslån, är som de låter; snabba. Snabblån tar du när du behöver en liten summa pengar, snabbt. Med ett lånebelopp på ca 500 – 40 000 kr och en löptid upp till dryga 2 år gäller det att man kan betala tillbaka lånet. På grund av dess snabbhet och att inte behöver någon säkerhet för lånet så har snabblån en högre ränta än andra typer av lån. Klarar man inte att göra sina avbetalningar i tid kan det även hända att räntan går upp ytterligare. Snabblån bör därför endast tas vid akuta tillfällen när du verkligen behöver pengar i kassan snabbt.

Bolån

Ett klassiskt lån som nästan varenda svensk tar någon gång i livet. Bolån används som namnet antyder, till boenden. Bolån kan gå upp till 85% av boendets värde och har en låneperiod upp till dryga 10 år. Eftersom din bostad används som säkerhet ger bolån bland den bästa räntan på marknaden. Vissa banker har börjat med en bolånetak, vilket innebär att du endast får låna upp till en viss gräns baserat på din årsinkomst.

2. Ränta

Räntan är det du betalar för ditt lån. Tar du ett lån på 100 000 kr med en ränta på 5,69% över 5 år så måste du betala tillbaka ca 114 106 kr. Det innebär att du betalar 14 106 kr för ett lån på 100 000 kr. Som du kan se ovan finns det flera typer av lån vilka alla ha olika höga räntor. Lån med säkerhet som bolån kommer alltid har lägre ränta än ett utan. När du tar ett lån kan det vara bra att inte alltid ta det första bästa du hittar. Att vänta, jämföra och räkna på de olika bankerna och långivarna kan vara en bra affär och du kan ofta förhandla dig till en bättre ränta. Det hjälper även att ha en god kreditvärdighet.

3. Löptid

Löptiden och räntan går hand i hand. I regel kostar ett lån mer eftersom du får betala räntan längre. Desto längre löptid du väljer att ha på lånet desto mer kostar lånet. Det gäller därför att balansera hur lång period du vill betala av lånet på och hur hög ränta du är okej med att ha. Kom ihåg att det ibland går att omförhandla ditt lån i efterhand.

4. Din ekonomi

Innan du ansöker om lån bör du först ta en titt på din ekonomi och om den kommer att klara av att betala av ett lån. Lösningen på dina ekonomiska problem kanske helt enkelt kan lösas genom ordentlig budgetering och lite smart sparande. Får du en betalningsanmärkning på ditt lån kan du hamna i en värre situation än den du började i. Genom att kolla på din månads- och årsbudget kan hjälpa dig förstå hur mycket du kan låna och under hur lång tid.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden