Lån till husrenovering

Av: Theodor Holmberg Publicerat: juni 6, 2012

En husrenovering kan kosta en hel del pengar, särskilt om det är en mycket omfattande renovering du vill göra. Att byta eller lägga om ett tak eller göra om en källarvåning kan gå på flera hundra tusen kronor. En sådan summa har man kanske inte undanlagd. Det kan även vara så att man inte vill spendera ihopsparade pengar på en renovering eftersom man då riskerar att stå utan en buffert om något oförutsett skulle hända. Ett alternativ är att ta ett lån till husrenovering.

Man har i huvudsak två alternativ när man vill ta lån till husrenovering. För det första kan man ta ut ytterligare en summa pengar på sitt befintliga bolån. För det andra kan man ta ett blancolån på kostnaden för renoveringen.

Det första alternativet, att öka bolånet, är oftast betydligt billigare än att ta ett privatlån. Det har självklart att göra med att långivaren alltid har en säkerhet i själva bostaden. Denna säkerhet betraktas som mycket säker, vilket gör att långivaren inte behöver kompensera för ökad risk genom att höja räntan.

I grunden är det alltid bostadens beräknade marknadsvärde som avgör om man får låna pengar. Om marknadsvärdet är högre än den summa på vilken man har lån för bostaden finns ett låneutrymme som kan användas för lån till husrenovering. Om lånesumman däremot ligger på ungefär samma nivå som marknadsvärdet kan man inte räkna med att få låna pengar, även om renoveringen skulle göra att marknadsvärdet höjs.

Om man inte kan höja bolånet återstår alternativet att ta ett privatlån. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. I stället för att långivaren har en säkerhet i bostaden är det den egna löpande betalningsförmågan som avgör dels om man kan få låna pengar, och dels hur mycket pengar man kan få låna. Det övre taket för ett privatlån ligger normalt sett på 350 000 kronor.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden