Låna räntefritt – så här fungerar det

Av: Emil Jansson Publicerat: december 18, 2014

Ett lån löper alltid med ränta – eller är det verkligen alltid så? Klart är att du alltid betalar ränta på ett bolån och ett privatlån, men när det gäller mikrolån och smslån finns det faktiskt långivare som har slopat allt vad räntor och avgifter heter.

Frågan är hur det kommer sig. Förklaringen är enkel. Räntefria mikrolån och snabblån handlar helt enkelt om marknadsföringsåtgärder från långivarnas sida. Genom att erbjuda smslån utan räntor och avgifter får långivaren mer exponering och kan därmed attrahera fler kunder i framtiden.

Det som kan vara riskfyllt är om man inte återbetalar lånet inom den räntefria tidsperioden. I så fall kan det bli väldigt dyrt, eftersom avgifter och ränta ofta tillkommer efteråt. Ett räntefritt lån kan dock vara en fungerande lösning om du vet att du hinner återbetala lånet inom den utsatta tiden – till exempel om du behöver låna till ett tandläkarbesök och kan betala tillbaka av lånet med nästa lön.

Nya kunder lånar kostnadsfritt

Erbjudanden om att låna kostnadsfritt riktar sig alltid enbart till nya lånekunder. Det vore nämligen ingen bra affärsidé att erbjuda existerande kunder att låna kostnadsfritt upprepade gånger. Eftersom det finns flera långivare som erbjuder räntefria smslån och mikrolån kan potentiella låntagare emellertid utnyttja flera erbjudanden.

Vivus är en av de långivare som erbjuder nya lånekunder att låna kostnadsfritt. Här är lite kort om Vivus kostnadsfria smslån så att du kan se att det inte är något konstigt med kostnadsfria lån.

När du landar på Vivus webbplats kommer du direkt till en sida där du anger lånebelopp och låneperiod. Du ser här att det finns två flikar, nämligen ”Första gången” samt ”Redan kund”. Om du anger att du är förstagångskund och sedan anger ett belopp på maximalt 6000 kr kan du i rutan till höger se att du inte betalar något för lånet. Om du i stället anger ”Redan kund” ser du att det tillkommer ränta på lånebeloppet.

Det första lånet hos Vivus är helt kostnadsfritt upp till 6000 kr, förutsatt att du betalar tillbaka inom 30 dagar. Blir du sen med återbetalningen börjar dröjsmålsränta löpa som vanligt och dessutom tar Vivus ut en påminnelseavgift. Detta gäller för alla långivare som erbjuder dig att låna räntefritt.

I övrigt ska sägas att villkoren för att få låna räntefritt är likadana som de som gäller för traditionella smslån/mikrolån. Villkoren är inte strängare bara för att långivaren inte tar ut någon motprestation i form av ränta och/eller avgifter.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden