Räkna på lån

Om du vill räkna på ett snabblån eller privatlån upp till 600.000 kr så kan du gå till våra jämförelselistor och välja en långivare att räkna på lånet hos.

Samtliga långivare visar direkt vilken månadskostnad och lånekostnad du får vid olika belopp och löptider.

Bästa privatlån

600 000 kr2.95% - 29.9%
100 000 kr29.9%
350 000 kr3.95% - 12.95%
Jämför privatlån direkt!

Bästa snabblån

3 000 - 30 000 kr1 år - 5 år
5 000 - 30 000 kr1 mån - 1 år
1 000 - 35 000 krFlexibel
Se alla snabblån

kvinna räknar på miniräknare

Gör en egen kalkyl

Innan du ansöker om att låna pengar är det väsentligt att du gör en kalkyl för lånet för att se hur ditt önskade lån ryms i din löpande ekonomi. Med ett lån, oavsett typ, får du pengar i handen i dag, men lånesumman ska ju betalas tillbaka genom amorteringar och dessutom ska du betala räntor under lånets löptid.

Att göra en egen kalkyl är inte särskilt komplicerat bara du har alla nödvändiga uppgifter lätt tillgängliga. De uppgifter du behöver ha koll på är:

  • Lånebeloppet (alternativt pris om det handlar om avbetalningsköp)
  • Räntesats
  • Återbetalningstid
  • Avgifter och andra kostnader

Med dessa uppgifter tillhands kan du räkna på ditt önskade lån och se hur mycket lånet kommer att kosta dig per månad och per år under löptiden.

Vad kommer egentligen den nya bilen att kosta i avbetalningar och räntor under det första året? Hur hög boränta kan du klara av med befintliga inkomster? Har du råd att renovera garaget? Vad kostar semesterresan egentligen om du lånar till den i stället för att spara ihop till den?

Sådana frågor får du enkelt svar på om du gör en lånekalkyl för att räkna på lån.

Så här räknar du på lån

Det finns en mängd smarta kalkylatorer på nätet att använda för att räkna på lån. Dessa kalkylatorer ger exakta beräkningar utifrån de siffror du matar in. Om du inte behöver en alldeles exakt kalkyl kan du dock snabbt räkna på ditt lån med papper, penna och miniräknare som hjälp.

Resultatet blir relativt rättvisande och du får ett klart godkänt beslutsunderlag att gå vidare med. Se nedan för ett exempel baserat på ett privatlån på 40 000 kr med återbetalningstid på ett år.

  • Lånebelopp: 40 000 kr
  • Ränta: 6%
  • Återbetalningstid: 12 månader (rak amortering)

Du börjar med att multiplicera räntesatsen med lånebeloppet för att få fram räntekostnaden (0.06*40 000 kr = 2 400 kr). Addera sedan räntekostnaden till lånebeloppet (2400+40 000 = 42 400 kr) för att sedan dela summan med 12 (42 400/12 = 3533 kr).

Här räknar vi med en nominell årsränta. Den så kallade effektiva räntan är mer rättvisande, men det är samtidigt en ganska komplicerad historia att räkna med den på egen hand.

För att räkna på lån med effektiv ränta bör du använda en särskild lånekalkylator.

Jämför lån

Med en enkel lånekalkyl i grunden kan du enkelt räkna på hur olika räntesatser påverkar månadskostnaden. Du ser då snabbt att varje liten förändring i räntan ger ganska stora utslag på kostnaderna. Det lönar sig alltid att jämföra olika långivare och försöka hitta den bästa möjliga räntan.

Om du vill förenkla hela processen när du väl har bestämt dig för att låna kan du med fördel vända dig till någon av de tiotal låneförmedlare som finns. Du får då erbjudanden från en hel rad långivare och kan välja och vraka bland dem.

Det tas bara en kreditupplysning (via låneförmedlaren) så du behöver inte vara orolig för att få en sämre kreditscore genom att använda denna strategi. Vissa av dessa låneförmedlare erbjuder dig dessutom att låna utan UC, vilket innebär att kreditupplysningen görs via något annat kreditupplysningsföretag.

Läs mer om de olika typerna av lån i vår låneguide.